Naslovnica Mostar Pavarotti otvorio “MixArt Festival”

Pavarotti otvorio “MixArt Festival”

215

Mostar — Muzički centar Pavarotti otvorio je u svrijedu u Mostaru svoj prvi “MixArt Festival” koji će u dva dana trajanja objediniti likovnu, filmsku i muzičku umjetnost.

Festival će okupiti “neke od najboljih umjetnika regije koji će predstaviti svoje stvaralaštvo, ciljajući zajedno s organizatorima festivala da stvore i osnaže umjetničku scenu i urbaniziraju lokalnu kulturu”.

“Umjetnost je, kao globalni, planetarno prihvaćeni jezik, najuniverzalniji komunikacijski medij među ljudima. Cilj MixArt Festivala je da prije svega potakne interes za kulturu i univerzalne ljudske vrijednosti”, ističu organizatori.

Festival je u filmskom dijelu otvorio film “Zašto mama vazda plače”, mlade Mostarke Karmen Obrdalj, dok će u filmskom dijelu festivala prikazat će se i dva animirana filma, od kojih je jedan nagrađeni animirani film Alete Rajič.

U okviru MixArt Festa prikazat će se i igrani film “Šihta”, autora Damira Markovine, iz 2019. godine. u muzičkom dijelu programa, predstavit će se urbani izraz koji donosi mostarski bend ‘Lijep, ljepši, najljepši’.

U dijelu festivala namijenjenom likovnoj umjetnosti, predstavit će se dva autora zajedničkom izložbom “Moj san, njegova java”, Tajme Guzin i Igora Hajdarhodžića.

(StarMo)