Naslovnica BiH Paulo Rangel je izvjestitelj EU parlamenta za BiH

Paulo Rangel je izvjestitelj EU parlamenta za BiH

375
Paulo Rangel

Strasbourg — Dva člana Evropske narodne stranke izabrana su za stalne izvjestitelje Evropskog parlamenta za zemlje zapadnog Balkana.

Paulo Rangel iz Portugala bit će stalni izvjestitelj za Bosnu i Hercegovinu, a Vladimir Bilčik iz Slovačke za Srbiju, prenosi portal EWB.

Paulo Rangel je iskusni parlamentarac iz EU, koji je svoj treći mandat osvojio 2019. godine kao vodeći kandidat liberalno-konzervativne Socijaldemokratske partije Portugala.

Rangel je takođe potpredsjednik grupe evropskih narodnih stranaka u Evropskom parlamentu i potpredsjednik Evropske narodne stranke.

Prije ulaska u Evropski parlament, Rangel je bio član nacionalnog parlamenta. Po struci je pravnik i član je Ustavnog odbora EP-a od kada je postao član parlamenta EU.

Evropska narodna stranka (EPP) zadržala je pozicije izvjestitelja za dvije balkanske zemlje. Tokom prethodnog mandata Evropskog parlamenta, Cristian Dan Preda bio je izvjestitelj za BiH, dok je David McAllister bio izvjestitelj za Srbiju.

Srpska napredna stranka (SNS) pridruženi je član EPP-a, dok nekoliko stranaka iz BiH ima status posmatračkog članstva: SDA, HDZBiH i PDP.

(StarMo)