Naslovnica Region Patrijarh Porfirije: Zločinci se “ispisali iz svakog naroda”

Patrijarh Porfirije: Zločinci se “ispisali iz svakog naroda”

335
patrijarh SPC Porfirije; foto: arhiva - ilustracija

Beograd — Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije izjavio je u petak veče kako vjeruje da političari koji danas vode Hrvatsku čine sve kako bi svi njeni građani, uključujući Srbe, ostvarili svoja prava.

“Da bismo se izdigli iznad predrasuda, važno je da razumijemo jedni druge. Kako bismo razumjeli jedni druge, potrebno je da se upoznamo, a da bismo se upoznali, moramo imati komunikaciju, moramo imati odnos”, rekao je Porfirije za Hrvatsku radio televiziju, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U prvom intervjuu za hrvatske medije nakon ustoličenja, Porfirije je kazao i da posjeduje pisma koja je nekadašnji kardinal Rimokatoličke crkve Alojzije Stepinac slao papi Piju Dvanaestom i da u njima ima “duboko problematičnih” mjesta.

Upitan o stavu doskorašnjeg patrijarha SPC Irineja i njegovim stavovima oko kanonizacije Stepinca, koga je opisao kao “ustaškog vikara”, Porfirije je rekao da je Irinej samo izrazio nedoumice u vezi s kanonizacijom kardinala iz vremena Drugog svjetskog rata.

Patrijarh SPC je kazao da Jasenovac, ali i svako drugo mjesto koje ima takav karakter, mora da bude oslobođeno svake vrste politizacije.


“A, nažalost, suočeni smo s činjenicom da to ne biva tako. Politizacija takvih mjesta je zloupotreba onih koji su nedužno izgubili svoje živote i ta politizacija ima za cilj dobit samo malih grupa i pojedinaca”, naveo je Porfirije.

Ponovio je da su se zločinci iz Jasenovca i drugih mjesta gde su vršeni zločini te vrste “ispisali iz svakog naroda”.

O ulozi SPC u političkim zbivanjima u Crnoj Gori, Porfirije je rekao da crkva nije imala ni političke ciljeve ni političke namjere, bez obzira na to što se mogu izvesti političke posljedice po bivšu vladu i aktuelnog predsjednika Mila Đukanovića.

(StarMo)