Naslovnica Mostar Pašić poziva na “inventuru i hitnu reakciju” u mostarskom Starom gradu

Pašić poziva na “inventuru i hitnu reakciju” u mostarskom Starom gradu

600
Amir Pašić

Mostar — Ugledni mostarski arhitekt, profesor, Amir Pašić, smatra da Mostaru ne prijeti opasnost od gubljenja statusa na UNESCO-ovoj listi, ali da je, kako naglašava, “vrijeme za inventuru i hitnu reakciju”.

Pašić vjeruje da će se nova gradska vlast “uhvatiti ukoštac sa svim problemima u staroj gradskoj jezgri”.

Tvrdi i da su neki koraci ka tome već načinjeni, poput nedavnog formiranja Vijeća Prostornog plana grada Mostara, ali i činjenice da je Komisija za zaštitu nacionalnih spomenika BiH, na čijem je bio čelu, 2019. godine donijela novu odluku za “Istorijsko gradsko područje Mostara” upravo s ciljem da se u tom dijelu grada uspostave “nove mjere zaštite”.

– Stekli su se uslovi da nova gradska vlast može vrlo efektno i brzo reagirati i prema menadžment planu sve ustrojiti. Optimističan sam da se sve to može posložiti, i to za svega nekoliko mjeseci i upravo je ovo moment da se odmah reagira – naglašava prof. Pašić.

Mostarskom Starom mostu i staroj gradskoj jezgri, je prije nešto više od desetljeća prijetilo skidanje s liste zaštićenih na listu ugroženih spomenika, zbog izgradnje hotela ‘Ruža’ , piše Avaz.

 

(StarMo)