Naslovnica Život Parlament podržao: Turska može poslati vojsku u Libiju

Parlament podržao: Turska može poslati vojsku u Libiju

378
foto arhiva - ilustracija

Ankara — Velika narodna skupština Republike Turske izglasala je u četvrtak zakon koji predviđa slanje vojske te zemlje u Libiju.

Pred zastupnicima turskog parlamenta danas je bio nacrt zakona o slanju turskih vojnika u Libiju, za koji je glasalo 325 zastupnika, dok je 184 bilo protiv.

Turska je krajem novembra s međunarodno priznatom Vladom nacionalnog jedinstva Libije potpisala dva odvojena memoranduma o razumijevanju, jedan o vojnoj saradnji, a drugi o pomorskim granicama zemalja istočnog Sredozemlja.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan ranije je izjavio kako su potpisani memorandumi donijeli značajnu stratešku korist njegovoj zemlji.

Vodeća turska opoziciona stranka ranije je saopćila da ne podržava planove vlade da rasporedi trupe u Libiji, ocjenjujući da će se tim potezom Turska uplesti u još jedan konflikt i učestvovati u “prolijevanju muslimanske krvi”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je tada da je libijska vlada, koju podržavaju Ujedinjeni narodi, tražila od Ankare da pomogne vlastima u Tripoliju braniti grad od ofanzive rivalskih snaga, prenijela je Beta.

(StarMo)