Naslovnica BiH Parlament BiH: Potpisati sporazum o readmisiji migranata

Parlament BiH: Potpisati sporazum o readmisiji migranata

306
zgrada Parlamenta BiH, foto: ilustracija

Sarajevo — Zajednička komisija za odbranu i sigurnost Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) podržala je u srijedu, 17. februara, inicijativu kojom se traži pokretanje procedura za potpisivanje sporazuma o readmisiji sa zemljama iz kojih dolazi najveći broj migranata u BiH, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

U BiH je prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) oko 8.000 migranata i izbjeglica, od čega je njih 1.500 van bilo kakvog zvaničnog smještaja i borave u improvizovanim šatorima i napuštenim objektima u blizini bh. granice sa Hrvatskom.

Inicijativu je pokrenuo poslanik Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ BiH) u Predstavničkom domu Predrag Kožul.

Njome se zadužuje Ministarstvo sigurnosti i Ministarstvo vanjskih poslova BiH da hitno pokrenu procedure i preduzmu sve potrebne aktivnosti kako bi došlo do potpisivanja sporazuma o readmisiji s Afganistanom, Irakom, Bangladešom, Iranom, Egiptom, Tunisom, Alžirom i Marokom, prenio je Radio Slobodna Evropa.

Također, Vijeće ministara BiH zaduženo je da o preduzetim aktivnostima i njihovim učincima izvijesti Predstavnički dom PSBiH najkasnije 90 dana od usvajanja inicijative.


Uz ovu inicijativu, Zajednička komisija usvojila je i zaključak kojim od Ministarstva sigurnosti traži informaciju o trenutnim aktivnostima koje se vode sa svim zemljama s kojima je BiH u pregovorima oko potpisivanja sporazuma o readmisiji.

Vijeće ministara BiH je 21. januara donijelo odluku da se tekst sporazuma o readmisiji s Pakistanom i pratećeg protokola uputi Parlamentu BiH na ratifikaciju, kazao je Ministar sigurnosti Selmo Cikotić.

Istu proceduru treba da obavi i Pakistan i ona je u toku, ali će proći mnogo vremena do realizacije readmisije, kazao je Cikotić.

(StarMo)