Naslovnica BiH Parlament BiH: Komisija nije prihvatila da se u lične karte unosi etnička...

Parlament BiH: Komisija nije prihvatila da se u lične karte unosi etnička pripadnost

136

Sarajevo — Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije prihvatila prijedlog zakona kojim bi se, između ostalog, u lične karte upisivala pripadnost konstitutivnom narodu “ukoliko građani tako žele”.

Zakon je predložio predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović.

Ustavnopravna komisija je stava je da ovaj prijedlog zakona o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini “nije usaglašen ni sa Ustavom Bosne i Hercegovine i pravnim sistemom”.

Prema predloženom Lovrinovićevom zakonu, upis podataka o pripadnosti vrši se na osnovu izjave građanina ili roditelja, staratelja, usvojitelja, ako je u pitanju dijete. Upis se vrši u matičnu knjigu rođenih, državljana / ili ličnu karti, po izboru, a može i tražiti da se ne upiše pripadnost, što matičar također mora navesti.

Građanin može tražiti i naknadni upis podataka.

Također je predviđeno da se građanin može “predomisliti” o svojoj pripadnosti, ali deset godina nakon naknadnog upisa. Kao razlog za donošenje zakona je navedeno “sprečavanje prisutnih zloupotreba instituta pripadnosti konstitutivnom narodu ili nacionalnoj manjini”.

Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na sjednici krajem aprila nisu prihvatili da ovaj zakon razmatra po hitnom postupku, kako je Lovrinović zatražio.

(StarMo)