Naslovnica BiH Parlament BiH: Dom naroda nije podržao dopunu Zakona o PDV-u

Parlament BiH: Dom naroda nije podržao dopunu Zakona o PDV-u

487
foto arhiva

Sarajevo– Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu dali podršku zahtjevu Predstavničkog doma za razmatranje dopuna Zakona o porezu na dodatnu vrijednost (PDV).

Predstavnički dom na prethodnoj sjednici usvojio je dopune tog zakonskog rješenja koje je predložio dopredsjedavajući Doma Denis Zvizdić (SDA), kao i zaključak kojim traže od Doma naroda da također po hitnom zakonodavnom postupku razmatra taj zakon.

Zvizdić je kazao da se dopuna tog zakona “tiče pomjeranja roka za podnošenje prijave za uplatu PDV-a u cilju ublažavanja efekata ekonomske krize i drugih poremećaja u ekonomiji BiH i to donošenjem privremene odluke o pomjeranju roka za podnošenje prijave za plaćanje PDV-a do posljednjeg radnog dana u mjesecu, na period koji ne može biti duži od 90 dana”.

Tokom rasprave zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Bakir Izetbegović (SDA) apelovao je na sve da usvoje taj prijedlog ističući da je Zvizdić obavljao odgovornu funkciju ranije te da raspolaže pravim podacima. Naglasio je da treba pomoći realnom sektoru koji ‘hrani javni sektor’, bez populizma i politikanstva.

Osvrčući se na problem raspodjele kreditnih sredstava MMF-a Izetbegović je istakao da Vijeće ministara BiH Ustavom i zakonom nije ovlašteno da entitetima određuje način raspodjele kreditnih sredstava MMF-a.

– Vijeće ministara BiH ne može ni određivati kako će RS raspodjeli sredstva po općinama, tako je isto u Federaciji BiH – kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Doma naroda Dragan Čović (HDZ) podsjetio je da je dogovor o raspodjeli tih sredstava bio postignut na najvišem nivou, uz učešće i stranih faktora te je rekao da je zaista krajnje vrijeme da se taj problem riješi, za šta je potrebna dodatna politička volja.

– Molim vas da ne dopustimo da izgleda da nismo sposobni podijeliti sredstva koja smo dobili – poručio je Čović.

(StarMo)