Naslovnica Život Papa: Vakcina da bude dostupna svima

Papa: Vakcina da bude dostupna svima

104

Vatican — Papa Franjo uputio je božićni apel vlastima da učine vakcine za COVID-19 dostupne svima, insistirajući da bi prvi u redu trebali biti najranjiviji ljudi i oni koji su u potrebi, bez obzira ko drži patente za vakcine.

– Vakcine za sviju, posebno za najranjivije i one u potrebi – navodi papa Franjo u svom govoru, u čiji je uvid došao Associated Press, nazivajući razvoj takvih vakcina “svijetlom nade” za svijet.

– Ne smijemo dopustiti zatvorenim nacionalizmima da nas ometu da živimo kao istinska ljudska porodica kakva i jesmo – kazao je Papa.

Pozvao je čelnike država, kompanija i međunarodnih organizacija da “promoviraju saradnju a ne takmičenje, i da tragaju za rješenjem za sviju nas”.

Nakon što je broj zaraženih koronavirusom buknuo tokom jeseni u Italiji, Franjo je raskinuo s tradicijom slavljenja Božoća. Umjesto trsdicionalnog govora “Urbi et Orbi” – na latinskom jeziku “gradu i svijetu” – iz svoje centralne lože na Trgu Svetog Petra, on je pročitao poruku iz ornamentirane dvorane Apostolske palate, između dva božićna stabla s titrajućim svjetlima.

(StarMo)