Naslovnica Život Papa u prvoj ovogodišnjoj audijenciji sa Komšićem

Papa u prvoj ovogodišnjoj audijenciji sa Komšićem

128

Sarajevo/Vatikan — Papa Franjo primio je predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića u svojoj prvoj ovogodišnjoj audijenciji, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Komšić i Sveti otac imali su privatni razgovor u Papinskoj apostolskoj palati, u kojem je Komšić upoznao Papu Franju sa posljednjim dešavanjima u Bosni i Hercegovini.

Komšić i Papa Franjo su se u srdačnom razgovoru dotakli i problema sa kojima se susreće Bosna i Hercegovina, prevashodno sa odlaskom ljudi iz cijele regije, kao i izazovima modernog vremena. Posebno su u privatnom razgovoru govorili o važnosti očuvanja univerzalnih vrijednosti.

Po završetku posjete Palati, predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je Papi Franji uručio poklon, a radi se o vrijednom izdanju knjige Bosansko Kraljevstvo, kao i prstenu pečatnjaku bosanskog vladara iz Donje Zgošće kod Kaknja.

Željko Komšić se nakon sastanka sa Papom Franjom sastao i sa nadbiskupom Paulom Gallagherom, sekretarom Vatikana za odnose sa državama. Nadbiskup je u razgovoru sa Komšićem potcrtao ulogu Vatikana u priznanju Bosne i Hercegovine kao nezavisne države, kao i veliku podršku koju i sada daju nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini.

Nadbiskup Gallagher se interesovao i za sigurnosno-političku situaciju u BiH, kao i odnosu susjednih, i drugih zemalja prema Bosni i Hercegovini i krizi u BiH, prenose u ponedjeljak bh. mediji.

(StarMo)