Naslovnica Život Papa osudio “agresivni nacionalizam”

Papa osudio “agresivni nacionalizam”

492
papa Franjo

Vatican — Papa Franjo je pozvao u nedjelju na promjenu načina razmišljanja, osudivši “kratkovidan, ekstreman, ozlojeđen i agresivan nacionalizam”, koji je sve više zastupljen u današnjoj politici.

Njegova poruka je dio najnovije enciklike ‘Fratelli Tutti’ (Svi smo braća), u čijem je središtu društvena pravda, prenosi Hina, pozivajući se na dpa.

Govoreći o “određenom nazadovanju” u globalnoj politici, papa je napisao: “Stari sukobi, za koje smo mislili da su zakopani, ponovo izranjaju, a u porastu su i primjeri kratkovidnog, ekstremnog, ozlojeđenog i agresivnog nacionalizma.”

Prema njegovim riječima, “globalna bratska zajednica, utemeljena na prakticiranju društvenog prijateljstva naroda i nacija, poziva na bolju politiku, onu koja je uistinu u službi zajedničkog dobra”.

Papa, 83-godišnji vođa 1,3 milijarde katolika, ističe da bi pandemija korona virusa trebala ljude nadahnuti da promisle o globalnim prioritetima.

“Kada ova zdravstvena kriza prođe, najgori bi odgovor bio da još više uronimo u grozničavi konzumerizam i nove oblike egoističnog samoočuvanja”, ocijenio je.

Požalio se što su danas, u brojnim zemljama, preuveličavanje, ekstremizam i polarizacija postali političko oruđe te okrivio društvene mreže da “pridonose padu standarda u vođenju javnih rasprava”.

 

(StarMo)