Naslovnica Region Papa iduće godine dolazi u Crnu Goru

Papa iduće godine dolazi u Crnu Goru

403
papa Franjo

Vatican — Papa Franjo posjetit će iduće godine Crnu Goru, javila je u subotu crnogorska vlada nakon susreta poglavara Katoličke Crkve i crnogorskog premijera Duška Markovića u Vatikanu.

“Papa Franjo je na sastanku s Markovićem pohvalio politike koje Crna Gora ostvaruje, a tiču se ekumenizma, kulture, ekologije i humanizacije u svim sferama društvenih odnosa“, stoji u izjavi za javnost.

Posjeta Markovića Svetoj Stolici došla je svega nekoliko dana nakon što je u crnogorskoj javnosti objavljen odgovor Franje na pismo patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) u kojem je Irinej izrazio “zabrinutost zbog namjere crnogorske države da do kraja godine usvoji zakon o slobodi vjeroispovijesti”.

Zakonu, koji je vlada pripremala četiri godine, najviše se protivi SPC u Crnoj Gori koja raspolaže s gotovo 700 vjerskih objekata u toj zemlji.

U toj crkvi smatraju da je zakon napisan “s ciljem da bude paravan za otimanje crkava, manastira i crkvene imovine”.

Papa je u odgovoru Irineju napisao da zakon o vjerskim slobodama u Crnoj Gori “mora biti donesen po demokratskim principima i da ga moraju prihvatiti sve vjerske zajednice”.

(StarMo)