Naslovnica Život Papa Franjo: U ljudskim srcima je tama

Papa Franjo: U ljudskim srcima je tama

358

Vatikan — Papa Franjo je tražio od svijeta da dopusti ulazak svjetlosti Božića u „tamu ljudskih srca“ koja vodi do vjerskih progona, društvene nepravde, oružanih sukoba i straha od migranata.

U svojoj božićnoj poruci Urbi et Orbi (svijetu i gradu), 83-godišnji Papa pozvao je na mir u Svetoj zemlji Siriji, Libanu, Jemenu, Iraku, Venecueli, Ukrajini i nekoliko afričkih zemalja zahvaćenih sukobima.

Zajednička nit njegovog obraćanja hiljadama ljudi okupljenih na Trgu Svetog Petra i milionima koji su ga gledali ili slušali širom svijeta je apel ljudima da pokrenu promjene u svojim srcima.

“U ljudskim srcima je tama, ali je svjetlo Hrista ipak veće. Tama je u ekonomskim, geopolitičkim i ekološkim pitanjima, ali je svjetlost Hrista veća i od nje”, izjavio je Franjo, koji obilježava sedmi Božić svog pontifikata, prenose bh. mediji.

Franjo je izdvojio progon hrišćana od militantnih grupa u Burkini Faso, Maliju, Nigeru i Nigeriji, tražeći od Boga da utješi one koje proganjaju zbog njihove vjere.

Franjo, koga optužuju populistički političari zbog njegove odbrane izbjeglica i migranata, posvetio je dio svog obraćanja patnjama tih ljudi.

“Nepravda je ta koja ih tjera da prelaze preko pustinja i mora koja postaju groblja. Ta nepravda prisiljava ih da podnose neizrecive oblike zlostavljanja, porobljavanja svake vrste i mučenja u nečovječnim pritvorskim centrima”, izjavio je Franjo, prenosi Reuters.

(StarMo)