Naslovnica Život Papa Franjo osudio lažne vijesti o koroni i vakcinama

Papa Franjo osudio lažne vijesti o koroni i vakcinama

322

Rim — Poglavar Rimokatoličke crkve Franjo osudio je danas objavljivanje lažnih vijesti o koronavirusu i vakcinama, i apelovao da se ljudima koji vjeruju u takve laži pomogne da shvate istinite naučne činjenice.

Papa Franjo se sastao sa katoličkim novinarima koji su formirali mrežu za provjeru činjenica u pokušaju borbe protiv dezinformacija o pandemiji.

On je u više navrata pozivao na odgovorno novinarstvo koje traga za istinom i poštuje pojedince, a tu poruku je ponovio i na sastanku sa novinarima koji rade na provjeri činjenica.

“Teško je ne primjetiti da se ovih dana uz pandemiju širi i ‘infodemija’, iskrivljavanje realnosti zasnovano na strahu, što u našem globalnom društvu vodi do eksplozije komentara o obmanjujućim ako ne i izmišljenim vijestima”, rekao je papa Franjo.

Papa je kazao da je pristup tačnim informacijama, zasnovanim na naučnim podacima, ljudsko pravo koje mora biti posebno garantovano onima koji su manje sposobni da prave razliku između istine i gomile dezinformacija koje su na internetu predstavljene kao činjenice.

On je pozvao na milosrdan, misionarski pristup prema onima koji postaju žrtve lažnih vijesti, i apelovao da im se pomogne da shvate istinu.

Neki katolici, uključujući pojedine konzervativne američke biskupe i kardinale, tvrde da su nemoralne vakcine zasnovane na istraživanju u kojem su korištene ćelije dobijene iz abortiranih fetusa, i odbijaju da se vakcinišu.

Sa druge strane, Vatikan je zauzeo stav da je “moralno prihvatljivo” vakcinisati se protiv koronavirusa, i onim vakcinama koje su zasnovane na tom istraživanju.

I papa Franjo i njegov prethodnik Benedikt Šesnaesti u potpunosti su imunizovani Pfizer/Biontech vakcinama, prenose federalna.ba i Beta.

(StarMo)