Naslovnica Život Papa Franjo “jako pogođen” zbog Aja Sofije

Papa Franjo “jako pogođen” zbog Aja Sofije

202

Rim — Papa Franjo izjavio je da je “jako pogođen” odlukom Turske da pretvori Aja Sofiju u džamiju.

“Moje misli idu u Istanbul, mislim na Aja Sofiju. Jako se osjećam pogođeno”, rekao je papa tokom nedjeljne molitve, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Njegove riječi prvi su komentar Vatikana na tursku odluku.

Vatikanski dnevnik “Oservatore Romano” je 11. jula o tome samo činjenično izvjestio, navodeći glavne međunarodne reakcije, ali bez komentara.

Crkva Svete mudrosti ili Aja Sofija izgrađena je početkom petog stoljeća i više od devet stoljeća bila je crkva u kojoj su se krunisali bizantski carevi.

Osmanski sultan Mehmed II ju je nakon osvajanja Konstantinopolja 1453. pretvorio u džamiju. Tada su joj dograđeni minareti, a u unutrašnjosti izvedene znatne prepravke.

Nakon Prvog svjetskog rata, raspada Osmanskog Carstva i osnivanja sekularne Republike Turske, a po nalogu Kemala Ataturka, pretvorena je 1934. u muzej. Tada su otkriveni mnogi mozaici i arheološki ostaci starije Konstantinove bazilike.

Više zemalja, među kojima SAD, Francuska i Rusija osudile su Ankaru zbog pretvaranja Aja Sofije u džamiju, za šta se turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan zalagao godinama, navodi RSE.

Državno vijeće – najviši upravni sud Turske presudilo je u petak, 10. jula u korist grupe koja je tražila da se poništi odluka Vijeća ministara iz 1934. godine kojom je Aja Sofija pretvorena u muzej, jer sumnjaju u autentičnost potpisa osnivača savremene Turske, Mustafe Kemala Ataturka na tom dokumentu.

(StarMo)