Naslovnica Život Papa: 2021. je “Godina porodice”

Papa: 2021. je “Godina porodice”

309
papa Franjo

Vatican — Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franjo u nedjelju je predstojeću 2021. proglasio godinom posvećenoj porodici dok je udvostručio jedan od svojih papinskih prioriteta i pozvao na ponovnu pažnju ka svom dokumentu o porodičnom životu iz 2016.

Papa Franjo je najavio da će nadolazeća godina posvećena porodici započeti 19. marta, na petu godišnjicu njegovog dokumenta “Radost ljubavi”.

Između ostalog, taj dokument otvorio je vrata dozvoljavanju razvedenih i ponovo vjenčanih parova da se pričeste, što je izazvalo kritike, dok su konzervativni katolici tvrdili da je u pitanju jeres, prenosi Anadolija.

On je napisao dokument nakon što je pozvao biskupe iz cijelog svijeta kako bi raspravljali o tome kako Katolička crkva može bolje služiti porodicama. Iako je pitanje razvoda i ponovnog vjenčanja dominiralo naslovima tokom sinoda, rasprava se takođe dotakla i drugih “netradicionalnih” porodica.

Papa Franjo je pružio prijateljski papinski savjet porodicama koje imaju nesuglasice, podsjećajući ih da kažu “oprosti, hvala i žao mi je” i da nikada ne završavaju dan bez pomirenja.


 

(StarMo)