Naslovnica Izdvojeno Pao vrh katedrale u Zagrebu!

Pao vrh katedrale u Zagrebu!

575
foto: HRT.hr

Zagreb — Dva snažna zemljotresa, prvi jačine 5,3 drugi jačine 5,0, pogodila su u nedjelju ujutro Zagreb i izazvala štete na zgradama.

Prvi snažni zemljotres jačine 5,3 probudio je u nedjelju u 6,24 sati stanovnike Zagreba. Potres koji je trajao nekoliko sekundi zaljuljao je zgrade, prenosi HRT.

Evropski mediteranski seizmološki centar objavio je da je epicentar prvog bio sedam kilometara sjeverno od Zagreba, šest kilometara jugoistočno od Kašine na dubini od deset kilometara.

U 7,01 sati novi zemljotres osjetio se u Zagrebu, trajao je nešto kraće od prvog.

Bio je jačine 5,0 s epicentrom 10 kilometara sjeverno od Zagreba, odnosno dva kilometra jugoistočno od Kašine na dubini od pet kilometara, prema Evropskom mediteranskom seizmološkom centru.

U centru grada zabilježene su materijalne štete, a u dijelovima grada nema struje i vode.

Zasad nema izvještaja o žrtvama, a Civilna zaštita Grada Zagreba je podignuta, rekao je načelnik tog ureda Pavle Kalinić.

U Centru 112 nemaju podatke o povrijeđenima. Saznaje se da primaju dojave od brojnih građana te da su zbog požara na terenu i vatrogasci.

U Zagrebu su padali ormari, stvari, popucali su zidovi – građane je jak potres probudio u rano nedjeljno jutro, a trajala je 10-tak sekundi. Ljudi su na ulicama u strahu od novog udara.

Podrhtavanje se osjetilo u Velikoj Gorici, Karlovcu, Varaždinu, Međimurju, Križevcima…

“Odlomio se vrh južnoga tornja Zagrebačke katedrale, Na svoje sam oči vidio kako pada”, potvrdio je za HRT načelnik Press-ureda Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Borna Puškarić.

Sve hitne službe su na terenu.

(StarMo)