Naslovnica Život “Pao” Balkanski kartel

“Pao” Balkanski kartel

191

Sarajevo/Madrid — U akciji kodnog naziva Falkuša, na osnovu inicijative hrvatske policije, na Kanarskim ostrvima zaplijenjena je gotovo tona kokaina, u uličnoj prodaji vrijednog preko 40 miliona eura,saopštilo je u subotu Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Republike Hrvatske.

Policija je saopštila da je u okviru svojih aktivnosti prikupila inicijalna saznanja o prekoatlanskom krijumčarenju većih količina kokaina u koje su, kao pripadnici tzv. Balkanskog kartela, aktivno uključeni hrvatski državljani, prenose bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

S obzirom na takva saznanja, početkom ove godine službenici Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, uz pomoć splitske i šibenske policije, pokrenuli su kriminalističko istraživanje kodnog naziva Falkuša.

Zbog izraženog međunarodnog karaktera kriminalnih aktivnosti već u početnoj fazi, hrvatska policija pokrenula je trilateralnu saradnja sa španskom Civilnom stražom, te francuskom carinom. Pored navedenih agencija, akciju su podržali Europol, DEA (Drug Enforcement Administration – Ured u Zagrebu), britanska NCA (National Crime Agency), nizozemska nacionalna policija te policija Bosne i Hercegovine.

U MUP-u ističu da je istraživanje usmjereno prema kriminalnoj ćeliji unutar tzv. “Balkanskog kartela” koja se specijalizirala za pružanje “usluga” krijumčarenja droge jedrilicama i jahtama. Tu kriminalnu ćeliju čine najmanje trojica hrvatskih državljana koje je kartel “regrutirao” za prekookeansko krijumčarenje kokaina jedrilicom za prekookeansku plovidbu. Jedrilica je registrirana Hrvatskoj i plovila je pod hrvatskom zastavom.

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su navedeni hrvatski državljani s jedrilicom otplovili iz Šibenika početkom 2020. da bi krajem augusta ove godine zaplovili afričkom rutom krijumčarenja s Kanarskih ostrva, Kraljevine Španije, južno, prema obalama zapadne Afrike, gdje su tamošnje organizirane kriminalne grupe, koje je angažirao kartel, na hrvatsku jedrilicu ukrcale kokain.

“Koordiniranom akcijom, specijalni tim španske Civilne zaštite je u jutarnjim satima 8. septembra, u međunarodnim vodama, uz prethodno odobrenje nadležnih tijela Republike Hrvatske, presreo hrvatsku jedrilicu, čiju posadu su činila trojica hrvatskih državljana. Nakon pregleda zbog sumnje na krijumčarenje droga, jedrilica je dotegljena u nacionalne vode Kanarskih ostrva.

Pretragom jedrilice na Kanarskim ostrvima, pronađeno je ukupno 980 paketa sa oko 980 kilograma kokaina visoke čistoće, saopštio je hrvatski MUP.

Prema procjenama španske policije, ulična vrijednosti zaplijenjenog kokaina je veća od 40 miliona eura. Prema do sada prikupljenim saznanjima kokain je bio namijenjen evropskom, španskom i hrvatskom ilegalnom narko tržištu.

Koordinirano s hapšenjem i pretragom jedrilice na Kanarima, hrvatski policajci su 11. septembra na šibensko-kninskom području pretražili više kuća i drugih prostora kod više osoba povezanih sa uhapšenima i tom prilikom oduzeli više kompjutera, mobitela i drugih predmeta.

Kriminalističko istraživanje ovog slučaja međunarodnog krijumčarenja kokaina morskim putem se nastavlja, a s ciljem rasvjetljavanja svih okolnosti, kažu u MUP-u.

(StarMo)