Naslovnica Mostar Pandemija dodatno umanjila prihode ZZO HNK

Pandemija dodatno umanjila prihode ZZO HNK

351

Mostar — Stanje u zdravstvu Hercegovačko-neretvanskog kantona dodatno je zakomplicirala pandemija koronavirusa. Posljedice gašenja mostarskog Aluminija nisu osjetili samo zaposlenici ove kompanije, koji su završili na Zavodu za zapošljavanje, već i državne institucije i vanbudžetski fondovi iz kojih se finansiraju zdravstvene ustanove, odnosno radnici u zdravstvu i penzioneri, javio je BHT.

Aluminij je do jula 2019. Zavodu zdravstvenog osiguranja Hercegovačko-neretvanskog kantona godišnje uplaćivao oko četiri miliona konvertibilnih maraka. Gašenjem nekadašnjeg privrednog giganta, Zavod nije ostvario ranije usvojeni plan za tu godinu, dok je pandemija prihod u 2020. umanjila za planiranih devet miliona maraka.

“Obzirom da je bilo vrijeme pandemije, svjesni stanja napravili smo i rashode manje od planiranog i to za četiri miliona maraka. Kada se uporede manji rashodi i manji prihodi, naš negativan finansijski rezultat je 4 miliona i 950 hiljada konvertibilnih maraka”, kazala je Alenka Ban, glasnogovornica Zavoda zdravstvenog osiguranja HNK.

Profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Aziz Šunje kaže da je mehanizam u ovom slučaju jasan i da pad broja zaposlenih uvijek neminovno dovodi do smanjenja prihoda i ugrožava finansiranje zdravstva.

“Svakako da je gašenje Aluminija u velikoj mjeri doprinijelo smanjenju prihoda Zavoda i generalno to pokazuje da stanje privredne strukture u HNK nije na odgovarajućoj razini. Iskreno govoreći nije bilo razloga da propadne Aluminij”, smatra Šunje.

Ulje na vatru je i generalni štrajk medicinskih radnika, a za stranke opozicije sporno je i što je Vlada u tehničkom mandatu nedavno za bolnice izdvojila sedam miliona maraka, istovremeno tvrdeći da novca za povećanje plata medicinskim radnicima – nema.

“Ono što mi u ovom momentu moramo jeste racionalno pristupiti sredstvima koja imamo na raspolaganju. Nažalost to ne radimo. Vlada troši novac kroz grantove, a da ne prati utrošak tog novca i nismo u stanju da vidimo da li se ostvaruju odgovarajući efekti”, rekao je zastupnik u Skupštini HNK Aner Žuljević.

U rebalans Zavoda uvrštena su sredstva iz prethodnih godina, pa su u poslovnoj 2020. ispoštovane sve obaveze prema zdravstvenim ustanovama i osiguranicima.

(StarMo)