Naslovnica Izdvojeno Palmer stiže u BiH, dolazi i u Mostar

Palmer stiže u BiH, dolazi i u Mostar

606
Matthew Palmer

Sarajevo — Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u srijedu dolazi u Sarajevo gdje će održati niz sastanaka s najvišim bh. zvaničnicima.

Palmerova posjeta ocjenjuje se kao potvrda američke podrške pozitivnim procesima u BiH, ali i na cijelom Balkanu, naročito nakon vašingtonskog sporazuma Srbije i Kosova, piše Klix.ba. Zasigurno će biti govora i o tenzijama koje su proizveli zvaničnici iz Republike Srpske pokušavajući povezati pitanje Kosova sa RS-om te trenutnom situacijom u Crnoj Gori nakon održanih izbora.

U fokusu razgovora će biti i ekonomske teme, što je potvrdio i predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija. Na sastanku u srijedu će, pored Tegeltije, prisustvovati i entitetski premijeri Fadil Novalić i Radovan Višković.

U izjavi za ATV Zoran Tegeltija je istakao da se nikada ne mogu zaobići ni političke teme te da će na stolu svakako biti razgovor o izborima.

Istog dana je planirano da Palmer razgovara i sa članovima Predsjedništva BiH, a u nastavku službene posjete i s drugim faktorima na bh. političkoj sceni.

Diplomatski izvori u Bosni i Hercegovini potvrdili su za portal StarMo da će zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a i specijalni predstavnik za Zapadni Balkan Matthew Palmer u četvrtak posjetiti i Mostar. Prema našim izvorima, američki diplomata susrest će se i sa zvaničnicima parlamentarnih političkih stranaka, koje imaju svoje ogranke u Mostaru.

Vrlo je indikativno da je jedan dan posjete Palmer odvojio za Mostar, grad u kojem će, nakon 12 godina zastoja, konačno 20. decembra biti održali lokalni izbori.

Sve to pokazuje koliko je međunarodnoj zajednici, a pogotovo američkoj administraciji, Mostar bitan za daljnje političke procese u Federaciji BiH, ali i u cijeloj Bosni i Hercegovini, ocjenuju naši izvori.

(StarMo)