Naslovnica Region Palmer: Srbija se ponašala agresivno

Palmer: Srbija se ponašala agresivno

407
foto: RSE

Priština — “Sjedinjene Države stoje uz nezavisnost i suverenitet Kosova, ali ne možemo vidjeti napredak vaše države ka međunarodnim integracijama ukoliko to ne uključuje pomirenje sa Srbijom”, rekao je u Prištini specijalni predstavnik američkog državnog sekretara za Zapadni Balkan Matthew Palmer.

Palmer je u obraćaju studentima i članovima civilnog društva u Narodnoj biblioteci u Prištini rekao da će normalizacija odnosa sa Srbijom otvoriti ekonomske mogućnosti za obje strane i istakao da “status quo nije dovoljan”.

“Zabrinutost nekih, i možda želja nekih drugih, bila je da će Sjedinjene Države pokušati da nametnu rješenje Srbiji i Kosovu. Mi to ne možemo i nećemo uraditi. Nema konačnog rješenja dok Kosovo i Srbija ne postignu dogovor i dok ga ne potvrde oba parlamenta”, rekao je on i dodao da taj proces mora biti prioritet za sve građane Srbije i Kosova i sve lidere, uključujući i novu kosovsku vladu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Kosovo ima sve što je potrebno za napredak, a ‘sastojak koji nedostaje’ je sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom koji uključuje obostrano priznanje”, kazao je Palmer.

Što se tiče učešća Srbije u procesu dijaloga, Palmer je rekao da Srbija takođe mora da promijeni svoju strategiju.

“Srbija se ponašala agresivno u svojim nastojanjima da delegitimizuje Kosovo. Kampanje za stimulisanje država da povuku priznanje Kosova i blokiranje članstva Kosova u međunarodnim organizacijama moraju biti obustavljene. Srbija mora da prekine sa uznemiravanjem članova srpske zajednice na Kosovu koji su dio tamošnjih institucija. Stalna retorika konfrontacije sa obje strane mora biti obustavljena. Ovi postupci samo otežavaju atmosferu za sporazum koji je potreban Srbiji kako bi dostigla svoj puni potencijal i otvorila evropski put. Predsjednik Vučić i većina građana Srbije znaju da Srbija nikada neće postati članica EU, ako ne riješi svoj dugogodišnji spor sa Kosovom”, rekao je Palmer.

Dodao je da Srbija ostavlja prostor za političke i ekonomske gubitke dokle god činioci vlasti budu odbijali da prihvate Kosovo kao komšijsku državu.

(StarMo)