Naslovnica Izdvojeno Palmer: Rusija “preferira lomljivi Balkan”

Palmer: Rusija “preferira lomljivi Balkan”

483
foto: RSE

Washington — “SAD polažu velike nade da će Evropska unija otvoriti pristupne pregovore sljedećeg mjeseca sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, te da će evropski put ovih zemalja smatrati neophodnim”, rekao je za bugarski servis Radija Slobodna Evropa, specijalni predstavnik SAD-a za Zapadni Balkan, Matthew Palmer.

“Neposredno pitanje dnevnog reda, pitanje sa kojim će se Evropsko vijeće suočiti na sastanku u martu jeste da li će otvoriti pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijo””, rekao je Palmer – prenosi RSE.

Palmer koji se u ulozi specijalnog američkog predstavnika nalazi od avgusta 2019. godine, izrazio je zabrinutost “zbog uključenja Rusije na prostor Zapadnog Balkana”.

On je to nazvao “pokušajima potkopavanja međunarodne podrške za, sada, jednogodišnji sporazum između Sjeverne Makedonije i Grčke koji je okončao dvadeset sedmogodišnji spor između ove dvije zemlje i uklonio protivljenje Atine protiv makedonskog priključenja EU i NATO-u”.

Dodao je i da Rusija “preferira Zapadni Balkan koji je lomljiv, podijeljen između seve, sumnjiv i koji ima elemente haosa, područje u kojem Rusi mogu povećati nivo napetosti kako bi iskoristili situaciju i napravili razdor između Zapadnog Balkana i međunarodne zajednice”.

(StarMo)