Naslovnica Izdvojeno Palmer: Potrebne izmjene Ustava BiH

Palmer: Potrebne izmjene Ustava BiH

211
Matthew Palmer

Sarajevo/Podgorica — Zamjenik pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Matthew Palmer izjavio je da će biti potrebne izmjene Ustava Bosne i Hercegovine, te izmjene struktura vlasti u toj državi.

Na online konferenciji za crnogorske novinare, na pitanje Radija Slobodna Evropa (RSE) da li treba revidirati Dejtonski sporazum, Palmer je u utorak kazao kako je za BiH neophodno na poduzme reforme, da bi napredovala ka evropskoj budućnosti.

“Mislim da je široko zastupljeno mišljenje da su reforme neophodne. To će zasigurno zahtijevati u nekom trenutku izmjenu Ustava, izmjene struktura vlasti u BiH, koje će pripadati narodu BiH, vođstvu te zemlje na svim stranama“, naveo je Palmer, koji je održao konferenciju za novinare nakon virtuelnih sastanaka sa crnogorskim zvaničnicima u ponedjeljak.

„Postoje diskusije“, dodao je Palmer, „o tome kako ići naprijed, koji je najbolji put“.

„Ali“, naglasio je, „ako BiH uspije da napravi napredak u reformama, koje se traže kako bi se napredovalo ka Evropi, mora se posvetiti pažnja funkcionalnosti državnih institucija.“

Prehodno je, u ponedjeljak (14. decembra) budući američki predsjednik Joe Biden, povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma kojim je završen rat u BiH saopštio kako je to prilika za sve strane da “razmišljaju o mogućnosti svjetlije budućnosti i da se ponovo posvete teškim ali neophodnim koracima za izgradnju potpuno funkcionalne BiH za svoje građane”.

“Dejtonski sporazum donio je mir u Bosnu i Hercegovinu i reafirmisao njen suverenitet, teritorijalni integritet i nezavisnost. Ipak, četvrt stoljeća kasnije, jasno je da rad na uspostavljanju pravde, pomirenja i funkcionalne multietničke BiH nije završen”, napisao je u saopštenju Biden.

I američki ambasador u BiH Eric Nelson izjavio je kako je “sada vrijeme da se naprave naredni koraci, ključni za budućnost” Bosne i Hercegovine.

“Kako bismo to uradili moramo unaprijediti sporazum (Dejtonski), jer namjera nije nikada bila da on bude vječan. Njegovi nedostaci moraju i mogu biti popravljeni”, rekao je Nelson u sarajevskoj Vijećnici 12. decembra na svečanoj ceremoniji povodom 25. godišnjice od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

(StarMo)