Naslovnica BiH Palmer nakon razgovora: Ne zastupamo “plan i projekat” – Želimo pomoći…

Palmer nakon razgovora: Ne zastupamo “plan i projekat” – Želimo pomoći…

141
Matthew Palmer

Sarajevo — Ja predstavljam SAD i kada se obraćam – govorim u ime politike SAD – kazao je američki izaslanik zadužen za Izborni zakon, Matthew Palmer nakon sastanka o izmjeni Izbornog zakona BiH.

Kaže i kako on i Angelina (predstavnica EU Angelina Eichhorst op.aut.) “nisu ovdje da bi zastupali neki plan ili projekat”.

– Želimo pomoći poltičkim starankama da dođu do dogovora i da se on postigne. Da se potrine dogovor o izbornoj reofrmi i ograničenoj ustavnoj reformi kako bi se došlo do poboljšanja rada institucija BiH, njenog kapaciteta, da se odluke Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH ispoštuju i da bismo pomogli BiH u njenom putu naprijed, rekao je novinarima Palmer.

Istakao da su oni “tu da podrže nastojanja u postizanju dogovora o ograničenoj Ustavnoj reformi i izbornoj reformi”.

– Naravno želimo reći da SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet BiH. Želim reći da smatramo da je izborna reforma i ograničena ustavna reforma jako važna, da je važna za funkcionalnost institucija BiH, na kretanju BiH prema naprijed ka evropskim i euroatlantskim integracijama. Želim reći da je prvi sastanak koji smo imali danas bio sa predstavnicima organizacija civilnog društva, razgovarali smo o integritetu izbornog procesa, o važnosti. Ono što je od izuzetne važnosti jeste to da taj proces uspije u Parlamentu i ono što je također važno jeste da izbori u BiH budu korektni, fer i transparentni, da građani budu sigurni i da se ponovo vrati povjerenje u to da građani vjeruju da njihov glas jeste važan i da se njihovi glasovi čuju, kazao je Palmer.

Predstavnica EU Angelina Eichhorst kazala je da je “cilj osigurati održavanje izbora u oktobru naredne godine na pravičan, transparentan i nediskriminatoran način”.

– Možda najvažnija poruka je da vrijeme ističe da bi se osigurale kredibilne izmjene Izbornog zakona koje bi se uputile u Parlament na usvajanje, zaključila je Eichhorst.

(StarMo)