Naslovnica Politika Palmer iz Zagreba: Ustupci da se što prije postigne sporazum

Palmer iz Zagreba: Ustupci da se što prije postigne sporazum

120

Sarajevo/Zagreb — Matthew Palmer, specijalni izaslanik američkog State Departmenta za izbornu reformu u Bosni i Hercegovini u izjavi za televiziju N1 kazao je kako 2021. godina nudi priliku, ali se taj prozor brzo zatvara.

Reporterka N1 Ivana Dragičević je na početku razgovora sa Palmerom istakla kako je “zanimljiv dan” jer su on i Milorad Dodik u Zagrebu, a Dragan Čović je u Beogradu, a Palmer je odgovorio kako “politički sudionici shvataju hitnost i ozbiljnost situacije u BiH”.

“Mi u SAD-u vidimo hitnost da se napokon krene u izbornu reformu, te ograničene i targetirane ustavne promjene koje će pratiti tu ustavnu reformu. Vidimo da 2021. nudi priliku, ali se taj prozor brzo zatvara. Radimo sa svim stranama kako bi ih ohrabrili na potrebne ustupke za postizanje sporazuma što prije”, naglasio je Matthew Palmer.

On se složio sa konstatacijom kako je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lidera SNSD-a Milorad Dodik “destabilizirajući faktor”.

“Tačno je. Retorika koja stiže od Dodika ne pomaže, stvara napetost i podriva Dejtonski sporazum. Nastavljamo vjerovati da dogovor o izbornoj reformi koji je konzistentan sa principom o jednoj državi, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, plus ostali, koji se također bavi presudama sudova, pomoći će u smirivanju napetosti. Neuspjeh u postizanju sporazuma učinit će stvari teškim. Nadam se da će se svi sudionici, posebno oni u Federaciji BiH, približiti kako bi došlo do sporazuma i implementacije. To bi moglo pomoći cjelokupnoj političkoj dinamici u BiH koja je u ovom trenutku zabrinjavajuća”, poručio je za N1 Matthew Palmer.

(StarMo)