Naslovnica BiH Palmer: Dodik “sve blokira”

Palmer: Dodik “sve blokira”

602
Matthew Palmer

Washington — “Bosna nije multietnička zemlja, već je udruženje etničkih feuditeta u kojem nacionalističke stranke održavaju status quo kako bi zaštitile svoje plijenove i mreže patronata. Bosna i Hercegovina nema efikasnu središnju vlast, srpski entitet uporno prijeti otcjepljenjem, hrvatski nacionalisti sve više zahtijevaju treći entitet, a Bošnjaci u sredini zaokupljeni frustracijama” – kazao je američki analitičar i poznavalac Balkana Janusz Bugajski na saslušanju pred podkomitetom za Evropu i regionalno-sigurnosnu saradnju Komiteta za vanjske poslove američkog Senata.

Bugajski naglašava kako je vođa bosanskih Srba Milorad Dodik “zaprijetio je da će torpedirati brojne reforme na državnoj razini, uključujući formiranje zajedničkih oružanih snaga, državnog suda i policijske agencije, dok je dovodio u pitanje druge nadležnosti koje su sa dva entiteta prenesene na državni nivo” – prenosi TV N1.

“U ovom ozračju paralize države, srpski entitet neprestano se kretao od autonomije ka suverenitetu i njegovi su vođe, uz finansijsku i političku podršku Moskve, podigli izglede za razdvajanje i ujedinjenje sa Srbijom. Ovo je primamilo neke političare bosanskih Hrvata da zatraže treći entitet i podjelu Bosanske federacije. U međuvremenu, bošnjački muslimanski čelnici upozorili su na novi rat, jer su opredijeljeni za obranu teritorijalnog i ustavnog integriteta Bosne”, istaknuo je Bugajski.

Pred senatorima u dva odvojena panela su se našli i specijalni izaslanik State Departmenta za Zapadni Balkan Matthew Palmer i profesorica Majda Ruge sa Univerziteta Johns Hopkins u Washingtonu.

“Kada se radi o Bosni i Hercegovini, podržavamo napore za postizanje sporazuma ili kompromisa koji omogućava formiranje vlasti na svim razinama, kao i podnošenje bosanskohercegovačkog ANP-a NATO-u. I dalje nalazimo razočaravajuće vođstvo kako na entitetskoj, tako i na državnoj razini koje se ponaša parohijalno, nacionalistički i podložno riziku, radeći malo kako bi pomogli običnim građanima” – kazao je tokom svjedočenja Palmer.

On naglašava kako se”pokušava izvršiti pritisak da se formira Vijeće ministara i da se pošalje ANP, a da je glavna prepreka tome Milorad Dodik koji blokira sve što bi dovelo do napretka”.

(StarMo)