Naslovnica BiH “Pala” sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

“Pala” sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH

357
foto: Fena

Sarajevo — Sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je završena jer predloženi dnevni red nije dobio potrebnu većinu glasova.

Za je glasalo 20 delegata, 17 protiv, a šest je bilo uzdržano, nakon čega je predsjedavajući Tomislav Martinović danas popodne okončao zasjedanje.

Natpolovična većina je 30 glasova u ovom Domu s ukupno 58 članova.

Glasanje je obavljeno tajno, elektronski, a delegati koji su ujedno članovi Stranke demokratske akcije i Hrvatske demokratske zajednice BiH, u izjavi novinarima su nakon prekida ustvrdili da su njihove prisutne stranačke kolege, po njihovim izjavama, zbirno njih 20, glasali “za”, prenosi Fena.

Jedini koji su tokom sjednice izričito najavili da će biti protiv bili su osam članova delegatskog kluba Srba, ujedno članova Socijaldemokratske partije (SDP) BiH.

U njihovo ime, Igor Stojanović je kao razlog najavio to što danas nije uspio ni završetak konstitucije delegatskog Kluba Srba u federalnom Domu naroda, čime je Dom, po njegovim riječima, u neustavnoj poziciji i zbog čega „mi nećemo podržati dnevni red“, kako je dodao. Već tada je nezvanično komentirano da će predloženi dnevni red vjerovatno „pasti“ a time i cijela sjednica.

Završetak konstituiranja Kluba Srba nije uspio jer na zasebnom, danas održanom sastanku ovog nivoa, koji je inicirao Stojanović, nije bilo kvoruma budući da je prisustvovalo samo navedenih osam članova, ujedno kadrova SDP-a, a ne i ostalih prisutnih sedam Srba, članova drugih stranaka, iako su i oni došli na zasjedanje Doma naroda.

Drago Puzigaća, također srpski delegat, a član Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), rekao je da se SDP sam upustio danas u rješavanje konstitucije tog kluba, bez dogovora s ostalim članovima, što je, po njegovim riječima, neprihvatljivo.

Po Stojanovićevim navodima, pak, na sastanku je trebalo dovršiti proces konstitucije imenovanjem rukovodilaca Kluba, odnosno predsjednika i zamjenika. Proizilazi da je trebalo predložiti i kandidata za jednog od dva dopredsjedavajuća Doma naroda.

Za dnevni red današnje sjednice Doma bilo je kandidirano 18 tačaka, među njima mnoštvo zakona.

(StarMo)