Naslovnica Politika Pahor: “Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica”

Pahor: “Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica”

445

Ljubljana — Predsjednik Slovenije Borut Pahor izjavio je u petak 6. aprila da tokom posljednje posjete Sarajevu nije znao ništa o “non paperima” u kojima se zagovara raspad Bosne i Hercegovine, navodeći da je Slovenija dokazani prijatelj BiH, prenosi agencija Beta.

Pahor je, obraćajući se medijima u Ljubljani, rekao da odlučno podržava proširenje EU na Zapadni Balkan i da je širenje EU na države Zapadnog Balkana geopolitički prirotet prve kategorije.

“Zagovaram da bi bilo najbolje kada bi se EU odlučila da u razumnom kratkom roku uključi sve zemlje Zapadnog Balkana i da tome prilagodi svoju strategiju širenja. Pozivam sve lidere Zapadnog Balkana da brže sprovedu reforme i naprave korak na putu ka EU”, kazao je slovenački predsjednik, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema njegovim riječima, proširenje EU na Balkan je, ne samo pitanje političke volje, već i pitanje vremena.

“Ako se to ne dogodi, za posljedicu može imati rast nacionalizma u tim državama i angažovan uticaj trećih država”, ocijenio je Pahor.

Uključenje Zapadnog Balkana u EU, dodao je, značilo bi očuvanje cjelovitosti država, rješavanje njihovih problema i doprinijelo bi stabilnosti cijelog regiona i cijele Evrope.

Pahor je dodao da bi članstvo u EU umanjilo “naivne ideje o mijenjaju granica”, koje se, kako je naglasio, ne mogu dogoditi mirnim putem.

“Odbijam sve opasne ideje o promjeni granica”, istakao je predsednik Slovenije.

(StarMo)