Naslovnica Region Pahor je za “brzu dodjelu” BiH statusa kandidata za ulazak u EU

Pahor je za “brzu dodjelu” BiH statusa kandidata za ulazak u EU

99
Borut Pahor

Sarajevo — Predsjednik Slovenije Borut Pahor prisustvuje na Sarajevo Business Forumu na kome je predložio “promjenu pristupa Evropske unije prema Bosni i Hercegovini”.

Pahor predlaže “brzu dodjelu BiH statusa kandidata za članstvo nakon čega bi se ponovo insistiralo na provođenju preduslova koje je Evropska komisija postavila pred BiH još 2019. godine”.

Pahor je kazao kako je svima jasno da je politička stabilnost preduslov ekonomskog razvoja, a regija zapadnog Balkana i dalje je prostor političke nestabilnosti.

Pahor vjeruje kako je možda najvažnije riješiti zastoj u slučaju Bosne i Hercegovine pred koju je postavljeno 14 prioriteta koje valja riješiti kako bi dobila kandidatski status. Zastoj na tom planu traje već duže od dvije godine, a slovenski predsjednik sada predlaže da se BiH ipak da takav status kao važan politički signal o postojanju jasne evropske perspektive te da se nakon toga radi na ispunjenu postavljenih kriterija.

Pojasnio je kako je integracijski proces zbog prevelike sporosti prouzrokovao rast nacionalizma i potakao neprihvatljive ideje o promjenama granica u regiji.

Predložio je stoga da se o proširenju razmišlja kao o najvažnijem pitanju koje je posebno dobilo na značaju nakon ruske invazije na Ukrajinu.

(StarMo)