Naslovnica Politika Pada podrška desnici

Pada podrška desnici

465

Beč — Podrška za austrijsku Slobodarsku stranku (FPÖ) smanjila se za više od trećinu glasova, a birači su kaznili ovu ekstremno desničarsku stranku na općim izborima zbog korupcijskog skandala koji je oborio vladu ranije ove godine.

Izgleda da će nekadašnji kancelar, 33-godišnji Sebastian Kurz, vratiti poziciju najmlađeg lidera na svijetu nakon što je njegova konzervativna Narodna stranka (ÖVP) osigurala 37,1 posto glasova – najveći uspjeh ove stranke od 2002. godine, prenose bh. mediji.

Stranka zelenih je drugi najveći pobjednik na izborima u nedjelju, postigavši najbolje rezultate na izborima sa 14 posto dobijenih glasova. Stranka lijevog centra Socijaldemorkatska partija (SPÖ) izgubila je veliki broj glasova i došla na historijski minimum od 21,7 posto glasova, piše Guardian.

FPÖ, čiji je nekadašnji čelnik Heinz-Christian Strache podnio ostavku u maju zbog video snimka u kojem tadašnji vicekancelar nudi finansijski vrijedne javne ugovore u zamjenu za političku podršku ženi za koju je on smatrao da je nećakinja ruskog oligarha, ostvarila je treće mjesto sa 16,1 posto glasova, što je pad od oko 10 posto.

Od juna, Austriju vodi tehnička vlada na čelu sa ustavnom pravnicom Brigitte Bierlein, nakon što je Kurz postao prvi kancelar u modernoj istoriji te zemlje da mu se izglasa nepovjerenje.

Stranka zelenih, koja 2017. godine nije uspjela dobiti ni 4 posto glasova potrebnih da pređe prag što je prvi put da se tako nešto desi ovoj stranci od 1983., dobila je dodatnih 10,2 procentnih poena što je dovoljno da ponovo uđu u parlament.

Širom zemlje postoji snažno protivljenje savezništvu ÖVP-FPÖ, kao i u Kurzovoj stranci. Tokom godinu i po koliko je FPÖ učestvovao u austrijskoj vladi, uspio je da izazove veliki broj manjih i većih skandala, piše Guardian.

(StarMo)