Naslovnica Život Pad cijena nafte

Pad cijena nafte

166

New York/London — Na azijskim berzama u petak cijene dionica oštro su pale, ponajviše u Hong Kongu, zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine, a ulagače je zabrinula i odluka kineskih vlasti da ove godine neće objaviti ciljane procjene rasta ekonomijea.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7:00 sati u minusu 1,2 posto, ali i dalje je na putu dobitka u ovoj sedmici, prenose hrvatski mediji.

Na Tokijskoj berzi jutros Nikkei indeks je oslabio 0,7 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Šangaju, Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale između 0,7 i 4,6 posto.

Loše raspoloženje na tržištima posljedica je rasta napetosti između Washingtona i Pekinga, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump poručio da će oštro reagirati ako Kina nametne zakon o nacionalnoj sigurnosti bez volje naroda Hong Konga i da bi taj čin naišao na međunarodnu osudu.

Kina je, s druge strane, poručila da se neće suzdržavati od eskalacije tenzija.

Cijene nafte su jutros oštro pale. Na londonskom tržištu cijena barela skliznula je 3,5 posto, na 34,80 dolara, dok je na američkom tržištu potonula 5,5 posto, na 32,05 dolara.

Ipak, cijene ‘crnog zlata’ i dalje su na putu znatnih dobitaka četvrtu sedmicu zaredom, jer ulagači očekuju rast potražnje s postepenim oporavkom svjetske ekonomije.

(StarMo)