Naslovnica Region Pacolli: Srbija zločince tretira kao heroje

Pacolli: Srbija zločince tretira kao heroje

325
Behgjet Pacolli

Priština — Odlazeći ministar vanjskih poslova Kosova Behgjet Pacolli oglasio se na Twitteru povodom odluke ministra odbrane Srbije Aleksandra Vulina da nakon 13 godina vrati status brigada 63. padobranskoj i 72. za specijalne operacije.

“Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin je najavio svoju odluku da vrati 63. padobransku i 72. specijalne brigade srpske armije koje su počinile grozne zločine na Kosovu i u Bosni. Padobranska 63. brigada je odgovorna za ubistvo više od 35 Albanaca u Gjakovi”, napisao je Pacolli na Twitteru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dodao je da ovaj potez predstavlja nastavak politike poricanja Srbije koja je od međunarodne zajednice dobila samo šutnju.

“#ICTY nije uspio po pitanju ratnih zločina koje je na Kosovu počinila Srbija. @UNMIKosovo i @EULEXKosovo imaju isti neuspjeh. Ratni kriminalci se šetaju slobodno u Srbiji i tretiraju ih kao heroje zbog ubistava koje su počinili”, napisao je Pacolli.

Obje brigade koje je ministar odbrane Srbije odlučio da vrati su učestvovale na ratištima tokom devedesetih godina, a 2006, kada je formirana Vojska Srbije, spuštene su na rang bataljona i objedinjene u Specijalnoj brigadi.

(StarMo)