Naslovnica Mostar Ovo su važne preporuke Štaba Civilne zaštite HNK

Ovo su važne preporuke Štaba Civilne zaštite HNK

285
foto arhiva

Mostar — Štab Civilne zaštite (CZ) Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) preporučuje vlasnicima prevozničkih kompanija i privatnim prevoznicima da svoj rad, koji je u ovom stanju zbog opskrbe potrebnim namirnicama i drugim neophodnim sredstvima bitan, organiziraju na način da vozačima između i nakon vožnji, omoguće da odmah ne idu u krug porodice, nego da borave u samoizolaciji.

Preporučuje se dnevne migriracije međugradske i međumjesne smanjiti na najmanji mogući nivo.

Preporučuje se svim poslodavcima u javnom i privatnom sektoru, kao i privatnim firmama, da gdje je god to moguće, rad organizuju s minimalnim brojem ljudi (po mogućnosti 1 osoba u kabinetu).

Preporučuje se porodicama u kojima je jedan ili više članova pozitivan na COVID – 19, da nakon isteka prvih 14 dana samoizolacije, u samoizolaciji ostanu još 14 dana.

Preporučuje se institucijama ovlaštenim za izdavanje dozvola za kretanje u vrijeme policijskog sata da dozvole izdaju isključivo onim osobama kojima su potrebne za njihov rad i funkcionisanje.

Kantonalni štab civilne zaštite, u cilju sprečavanja širenja COVIDA – 19, razmatrao je mogućnost uvođenja karantene u jedinicama lokalne samouprave, ali i na području cijele HNK.

Za sutra je zakazan zajednički sastanak premijera Vlade i načelnika štaba civilne zaštite HNK s gradonačelnicima i načelnicima općina i načelnicima gradskih i općinskih štabova civilne zaštite u HNK na kojem će zajednički biti razmotrena ova mogućnost.

(StarMo)