Naslovnica Mostar Ovo su škole pobjednici u HNK

Ovo su škole pobjednici u HNK

457
foto: Fena

Mostar — Pobjedničkim timovima škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) u utorak su dodijeljene nagrade u programiranju u sklopu programa “Škole za 21. stoljeće” kojeg provodi British Council u BiH, a podržava Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović podsjetio je kako je ovo ministarstvo još 2019. godine potpisalo sporazum s britanskom ambasadom te tako ušlo u program “Škole za 21. stoljeće”.

“U sklopu programa, svaka škola u HNK, dobila je određeni broj mikro:bit uređaja – džepnih računara na kojima učenici mogu programirati te ih koristiti tokom nastave u svrhu rješavanja svakodnevnih problema”, istakao je ministar Hadžović i dodao kako su učenici uspješno savladali spomenuti program i ostvarili praktično znanje i kritičko razmišljanje.

Britanski ambasador u BiH Matthew Field naglasio je kako je britanska vlada podržala program ‘Škole za 21. stoljeće’ kako bi doprinijela razvoju osnovnog obrazovanja u BiH i drugim zemljama zapadnog Balkana te pomogla da se mladi što bolje pripreme za dalje obrazovanje i poslove, uz neophodne vještine kritičkog mišljenja i rješavanja problema te programiranja i kodiranja, javila je Fena.

Program Škole za 21. stoljeće omogućit će učenicima da uče na zabavan, interaktivan i inovativan način. Učenici uče praktične vještine kodiranja i imaju ih priliku vježbati kroz programiranje, rečeno je tokom dodjele nagrada.

Pobjednički projekat zove se “Brinemo o sebi i drugima” a kreirali su ga učenici – Ishak Rahimić i Norah Marić, pod mentorstvom nastavnica Belme Selimotić i Elvise Boškailo.

“Ideja projekta je da se utiče na epidemiološku svijest, zdravstvene i higijenske navike pojedinaca u zajednici kako bi se smanjio broj oboljelih od koronavirsua i da se osvijesti važnost upotrebe dezinfekcijskih sredstva, posebno u ovom periodu”, rekao je učenik Ishak Rahimić.

Drugo mjesto osvojila je škola OŠ “Suljo Čilić” iz Jablanice. “Pametni semafor” je micro:bit projekt Eme Begović i Danijala Ivkovića iz Jablanice kojom bi se smanjila gužva u saobraćaju i zagađenje u zraku na putu M-17.

Treće mjesto je osvojio projekat koji u fokus stavlja upravo škole 21. stoljeća.

SmartBox, projekat učenica osnovne škole “Bijelo Polje” iz Mostara, Nejre Kuko i Merime Kurtović, u jednoj kutiji sadrži sve potrebne dijelove da svaka učionica postane interaktivna i kreativna uz različite upotrebe micro:bit uređaja.

“Ideja je uključivanje novih tehnologija u nastavni proces, pogotovo u vanrednim okolnostima kao što je pandemija koronavirusa”, rekla je Nejra Kuko.

Program “Škole za 21. stoljeće” je trogodišnji obrazovni program za cijelu regiju, u vrijednosti od 10 miliona funti, koji finansira Vlada Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj je programa je da se za preko milion učenika širom zapadnog Balkana, uzrasta od 10 do 15 godina, omogući sticanje vještina kritičkog razmišljanja, rješavanja problema i kodiranja.

(StarMo)