Naslovnica Izdvojeno Ovo su pravila za ulazak u Hrvatsku

Ovo su pravila za ulazak u Hrvatsku

243

Zagreb — Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je preporuke i upute za osobe koje prelaze državnu granicu Republike Hrvatske i upute za zdravstveni nadzor nad osobama koje ulaze u Hrvatsku iz trećih zemalja.

Odlukom o privremenoj zabrani prelaska preko graničnih prelaza Republike Hrvatske zabranjuje se odnosno ograničava prelazak osobama preko graničnih pjelaza od čega su izuzeti državljani EU (bez obzira na mjesto prebivališta), Schengenskog prostora i država pridruženih schengenskom prostoru, kao i članova njihovih porodica, te državljani trećih zemalja koji su osobe s dugotrajnim boravištem.

Privremena zabrana ulaska u Republiku Hrvatsku iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima te osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje. Također, ne odnosi se i na prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno te diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova. Ne odnosi se i na službe i timove Civilne zaštite, osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija, prenose bh. mediji.

Privremena zabrana ulaska u RH iz trećih zemalja ne odnosi se i na putnike u tranzitu, osobe koje putuju zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, te osobe koje putuju radi školovanja. Ne odnosi se niti na osobe koje putuju zbog neodgodivih ličnih razloga, na primjer vlasnici su nekretnine u Republici Hrvatskoj, ili imaju koji drugi neodgodiv lični razlog.

Za osobe trećih zemalja: Samoizolacija od 14 dana ili od sedam dana uz negativan rezultat brisa

Za sve osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja, na osnovu izuzeća od zabrane prelaska granice za osobe koje putuju zbog neodgodivih osobnih razloga, obavezan je zdravstveni nadzor uz 14-dnevnu karantin/samoizolaciju. Karantin/samoizolacija se može skratiti na sedam dana ako osoba o svom trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2.

Obaveza samoizolacije za osobe koje ulaze u RH iz trećih zemalja ne odnosi se na zdravstvene radnike, zdravstvene istraživače i saradnike, stručnjake za brigu o starijima, osobe koje zahtijevaju hitno medicinsko liječenje, prekogranične radnike, prevoznike robe i drugo prometno osoblje u mjeri u kojoj je to potrebno, diplomate, policijske službenike u obavljanju svojih poslova, službe i timove Civilne zaštite, te osoblje međunarodnih organizacija i međunarodno vojno osoblje u obavljanju svojih funkcija.

Za putnike u tranzitu granična policija će, nakon što im se odobri ulazak, provjeriti jesu li napustili područje RH u roku od 12 sati. Navedeno pravilo moguće je primijeniti samo ako je izlazak iz RH u susjednu državu koja će mu omogućiti ulazak.

Osobe koje ulaze u RH zbog turističkih ili drugih poslovnih razloga ili koje imaju drugi ekonomski interes, te osobe koje putuju radi školovanja, moći će ući u Hrvatsku bez obveze samoizolacije uz predočenje negativnog nalaza PCR pretrage brisa nosa i ždrijela na SARS-CoV-2, koji nije stariji od 48 sati, odnosno uz obavezu 14-dnevnog karantina/samoizolacije ako nemaju navedeni negativni nalaz PCR pretrage.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, dužne su se u prve dvije sedmice boravka u Hrvatskoj pridržavati mjera.

Tokom prvih 14 dana od ulaska u RH izlaske iz smještaja trebaju ograničiti samo na nužne (obavljanje posla ako se radi o poslovnom razlogu ulaska u RH, obavljanje nužnih aktivnosti uz kontinuirano pojačano provođenje higijenskih mjera).

Tokom nužnih izlazaka iz smještaja preporučuju im se da koriste masku ili prekrivalo za nos i usta, da održavaju fizički razmak od drugih osoba minimalno 1,5 metar te da provode higijenu ruku. Ruke trebaju što češće prati toplom vodom i sapunom i/ili koristiti dezinfekcijsko sredstvo za ruke koje treba dobro utrljati u dlanove te izbjegavati dodirivanje lica, usta, nosa i očiju.

Također, trebaju izbjegavati korištenje javnog prevoza, a u prevoznom sredstvu poželjno je da je osoba sama ili isključivo s osobama koje dijele zajednički smještaj.

Osobe koje ulaze u Hrvatsku bez obaveze samoizolacije, također trebaju dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja. Tokom poslovnih sastanaka trebaju susretati što manji broj osoba, osigurati fizički razmak od 1,5 metra uz dostupnost dezinfekcijskih sredstava te izbjegavati nepotrebne sastanke. Usluge plaćanja trebaju obavljati bezgotovinskim kartičnim plaćanjem ili on-line uslugama.

Potrebno je da svako jutro izmjere tjelesnu temperaturu, a ukoliko je viša od 37,2 stepena Celzijusa, potrebno je mjerenje ponoviti nakon 10 minuta, te ako je ponovno viša od 37,2 trebaju ostati kod kuće/u smještaju i javiti se ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu.

U slučaju pojave simptoma akutne respiratorne infekcije (kašalj, grlobolja, povišena tjelesna temperatura, kratak dah/otežano disanje ili gubitak osjeta njuha) potrebno je da ostanu kod kuće/u smještaju i jave se ljekaru u turističkoj ili COVID-19 ambulanti, odnosno teritorijalno nadležnom epidemiologu. U slučaju nagle pojave teških, po život ugrožavajućih simptoma, trebaju se javiti nadležnoj hitnoj medicinskoj službi na broj 194, navode iz HZJZ-a.

(StarMo)