Naslovnica Mostar Ovo su nagrađeni učenici na konkursu IC štamparije

Ovo su nagrađeni učenici na konkursu IC štamparije

115

Mostar — IC štamparija iz Mostara i ove godine dodijelila je nagrade za najbolje radove srednjoškolaca, na konkursu “Ja domovinu imam i u srcu je nosim”, raspisanom u povodu Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

I na ovogodišnju temu “Bez korjena ne raste trava, bez domovine čovjek ne živi” odazvao se veliki broj mladih autora.

Ovim sadržajem, nastalim prije pune decenije, u stvari je pokrenuto značajnije obilježavanje Dana nezavisnosti u Mostaru. Posebnu važnost ima zbog toga što je vezan za omladinu, saopštili su organizatori.

Stručni dio posla obavlja se u saradnji sa Pedagoškim zavodom Mostar, s obzirom na to da radove pregledaju i ocjenjuju meritorne osobe iz ove ustanove.

“Cilj manifestacije je da obnovimo sjećanje na burne događaje iz 1992. godine, kada su građani koji vole svoju domovinu izašli na referendum 29. februara i 1. marta, odlučivši da sačuvaju nezavisnost Bosne i Hercegovine. Obilježavajuči ovaj važan datum iz novije historije naše domovine, primarno nam je dati podsticaj učenicima da patriotske osjećaje izraze kroz literarno stvaralaštvo. Sagledavši trenutak u kojem se nalazimo i stvaralački duh mladih, smatramo da ih je potrebno usmjeriti prema budućnosti. Od svih nas se očekuje da oblikujemo svoje vrijeme, te da u svojoj zemlji ostavimo trag koji će svjedočiti da smo postojali i bili na pravoj strani historije”, naglasio je mr Ibro Rahimić, ispred organizatora.

Svečana dodjela nagrada priređena je u Studentskom hotelu u Mostaru, na kojoj su se učesnicima konkursa obratili predstavnici IC štamparije i Pedagoškog zavoda.

Po ocjeni žirija u sastavu – mr. Nusret Omerika-predsjednik, dr. sc. Enisa Gološ, mr Ibro Rahimić i prof. Džemal Juklo – ovogodišnji radovi su znatno odskakali u kvalitetu od prošlogodišnjih i bilo je teško odrediti se za najbolje.

Treće mjesto pripalo je Lamiji Sabitović, učenici prvog razreda JU Srednja škola Jablanica. Drugoplasirana je Ema Huseinbegović, učenica trećeg razreda Gimnazije Mostar. Za nabolji rad proglašen je sastav učenice Medine Čolak, učenice trećeg razreda Srednje škole iz Konjica.

Njima su pripale novčane nagrade od 200, 150 i 100 KM, što svakako predstavlja satisfakciju za ove mlade ljude.

Organizator u pravilu svake godine izdaje zbornik prispjelih literarnih radova, što je i ovog puta praktikovano. Na svečanosti je svim učesnicima konkursa dodjeljena ova knjiga kao lijepa uspomena na događaj koji će se dugo pamtiti.

(StarMo)