Naslovnica BiH Ovo ne znači kraj problemima BHRT-a…

Ovo ne znači kraj problemima BHRT-a…

106

Sarajevo — Porezna uprava Federacije BiH danas je odblokirala račune BHRT-a, potvrđeno je za Klix.ba.

Ova vijest obradovat će 870 uposlenika Radio-televizije Bosne i Hercegovine koji zbog teške situacije javnog servisa nisu dobili zarađene plate.

Nažalost, ovo za sada ne znači kraj svim finansijskim problemima BHRT-a jer i dalje postoji veliki problem s naplatom RTV takse te dugovanjima koja RTRS ima prema BHRT-u.

“Računi su odblokirani. Radnici mogu očekivati normalizaciju rada i da će BHRT konačno s odblokiranim računima se polako vraćati u normalu do okončanja sudskih presuda s RTRS-om i konačnog prijedloga, prije svega državne vlasti i Parlamenta BiH, oko naplate RTV takse jer ovo sada ne funkcionira. Ta sredstva nisu dovoljna za normalnu funkcioniranje BHRT-a, osim za isplatu plaća. Nama to nije jedini i primarni cilj jer mi građanima BiH moramo osigurati kvalitetan program i biti javni servis sa svim svojim produkcijskim kapacitetima. Nažalost samo za plaće to nije faktički rješenje. Rješenje je da imamo naplatu RTV taksu koja će omogućiti veći budžet BHRT-u, samim tim i za plaće i sve ostale produkcijske potrebe”, rekao je za Klix.ba Seid Masnica, glasnogovornik BHRT-a.

(StarMo)