Naslovnica BiH “Ovo je šansa za mlade i ostanak u BiH”

“Ovo je šansa za mlade i ostanak u BiH”

556
foto: arhiva - ilustracija

Mostar – Poljoprivreda u Bosni i Hercegovini se mora tretirati kao strateška grana razvoja države, stav je stručnjaka iz ove oblasti, koji, međutim, upozoravaju da aktuelno stanje u poljoprivredi nije onakvo kakvo bi moralo biti.

“Od ukupnog broja stanovništva, seoske populacije je 60 posto, a svega 20 posto populacije se bavi aktivno poljoprivredom. U ruralnim područjima 80 posto ljudi živi na granici siromaštva. Zabrinjava činjenica da 44 posto obradivog zemljišta se ne obrađuje, a preko 50 posto domaćinstava posjeduju imanja koja su manja od 2 hektara, koja su još rascjepkana na više manjih njiva”, upozorava Dragi Žujo, iz mostarske AgroNeretve, organizacije kojoj je osnovni cilj i djelatnost pronalaženje tržišta za plasman proizvoda njenih zadruga i njihovih zadrugara, te pružanje pomoći u planiranju, organiziranju i ugovaranju njihove proizvodnje.

On podsjeća da je nezaposleno između 32 posto i 40 posto stanovništva u BiH, a mladih čak i 60 posto, te naglašava kako hitno treba djelovati u poljoprivredi, sa konkretnim planom agrarne reforme, prioritetima poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije. Tako treba usvojiti zakone o zemljištu, vodi i šumama, što su resursi kojima treba efikasno upravljati.

Stručnjaci ističu da budžetska sredstva za poljoprivredu moraju iznositi minimalno 10 posto. Baze podataka o poljoprivredi treba unificirati, standardizirati, razvijati i nadopunjavati, te ih učiniti dostupnim svim korisnicima.

Potrebno je osnovati i Agro banku, zatim moderrnizirati cijeli sektor, kroz primjenu novih znanja, tehnologija, sortnih lista, laboratorija, te inovacija.

“Nosioci poljoprivrednog razvoja moraju biti poljoprivredne zadruge. Treba uskladiti reforme, regulative i standarde sa EU-potrebama. Moramo povećati konkurentnost poljoprivrednih proizvoda kroz kvalitet, kontinuitet i količinu, kao i brendiranje proizvoda”, ističe Dragi Žujo.

On dodaje da se mora finansijski realizovati sistem podsticaja za izvoz, ruralna područja i kapitalna ulaganja. Takođe, potrebno je kvalitetnim projektima aplicirati na fondove Evropske unije, te međunarodnih institucija. Budućnost BiH je u proizvodnji zdrave hrane i pitkoj vodi, a to je šansa mladima, građanima za nova radna mjesta i ostanak u Bosni i Hercegovini, naglašava Žujo.

(StarMo)