Naslovnica Izdvojeno Ovo je plan za početak nastave u HNK

Ovo je plan za početak nastave u HNK

466

Mostar — Sve škole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) dobile su instrukcije Ministarstva obrazovanja HNK o tome kako dalje raditi i organizovati nastavni proces tokom pandemije koronavirusa.

Dostupna su tri modela, koji će se primjenjivati u skladu sa školskim kapacitetima i epidemiološkom situacijom. Nastava u ovom kantonu počinje 7. septembra, saopšteno je u petak na vanrednoj press-konferenciji u Mostaru Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a.

Nastavni sati trajat će maksimalno po 30 minuta, u učionicama je moguće prisustvo po 15 učenika. Maksimalan broj nastavnih sati u jednom danu je pet. U razrednoj nastavi maksimalno je moguće održati dva školska sata. Nastavnici su obavezni sve materijale odmah postavljati na online platformu, rekao je ministar Rašid Hadžović.

“Roditelji i staratelji koji spadaju u rizične grupe, ukoliko žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu, moraju dostaviti izjavu rukovodiocima obrazovno-odgojnih institucija prije početka nastave. Također, uposlenici škola koji su u rizičnim skupinama moraju priložiti rješenja od ljekara. Svakodnevno su svi uposleni dužni i vršiti dezinfekcije“, rekao je ministar Hadžović.

Svi učenici su prilikom ulaska u učionice dužni nositi maske, a isto važi i u školskim hodnicima i prilikom izlaska iz školskih objekata. Tokom nastave, učenici u učionicama nisu dužni nositi maske. Nastavnici su, s druge strane, tokom boravka u školi dužni nositi maske, a tokom izvođenja nastave i vizire, i to uz strogo poštivanje socijalne distance, dodao je ministar Hadžović.

Donesena su rješenja i za odjeljenja koja broje više od 15 učenika.

“Svako odjeljenje koji broji više od 15 učenika ima na raspolaganju tri modela. Prvi važi za razrede koji imaju maksimalno 18 učenika. U tom slučaju, po tri učenika bi se rotirala i u učionicama bismo stalno imali po 15 učenika. Drugi model je da grupa od maksimalno 15 učenika pohađa nastavu u školama sedam dana, a istovremeno druga grupa prati online nastavu uz kasniju rotaciju, dok je treći model tri dana nastave u školama za jednu, a dva dana za drugu grupu uz mijenjanje redoslijeda svakih sedam dana“, objasnio je ministar Hadžović.

Za slučajeve pojave koronavirusa u školama odluke će donositi medicinski stručnjaci, a na školama u tim slučajevima je da obavijeste nadležne ljekare, prenosi BHRT.

Vlada HNK osigurala je sredstva za dezinfekciju površina i ruku, kao i edukaciju za uposlene s ciljem stalnog održavanja higijene u objektima. Svim školama obezbijeđeni su i toplomjeri za mjerenje temperature prilikom ulaska. Sredstva za dezinfekciju i tečne sapune obezbijedio je UNICEF. Mjere je moguće revidirati u slučaju potrebe.

(StarMo)