Naslovnica Region Ovo je novi poglavar SPC

Ovo je novi poglavar SPC

362

Beograd — Mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije (Perić) danas je izabran za 46. poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Njegovo ime iz jevanđelja izvukao je monah Matej, a preostala dva kandidata koja su dobila podršku 36 članova Sabora bili su i vladika bački Irinej i banjalučki Jefrem.

Njegov izbor oglasila su i zvona sa Hrama Svetog Save i Saborne crkve u Beogradu.

Vladika Porfirije rođen je 1961. godine u Bečeju, a na krštenju je dobio ime Prvoslav.

Diplomirao je na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine, kada ga je tada episkop raško-prizrenski, a kasnije patrijarh Pavle, u manastiru Svete Trojice u Mušutištu rukopoložio u čin jerođakona.


Postdiplomske studije završio je u Atini, a potom dolazi u manastir Svetih arhangela u Kovilju, gdje je rukopoložen u sveštenomonaški čin i postavljen za igumana.

Doktorirao je 2004. na Bogoslovskom fakultetu u Atini, a na katedri Pastirske psihologije beogradskog Bogoslovskog fakulteta naslijedio je čuvenog psihijatra i akademika dr Vladetu Jerotića.

U manastiru Kovilj bio je veoma predan izlječenju mladih od ovisnosti.

To su godine kada manastir Kovilj postaje duhovna matica mnogim mladim ljudima: intelektualcima, umjetnicima, popularnim glumcima i rok muzičarima, pogotovo iz Novog Sada i Beograda.

Godine 2005. formirao je terapijsku zajednicu “Zemlja živih”, koja je priznata kao najuspješniji projekat za liječenje narkomanije, a danas, pod rukovodstvom vladike Porfirija, ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije.

Episkop Porfirije je, već deceniju predsjednik Upravnog odbora srpskog gospodarskog društva ”Privrednik” u Zagrebu, koji osigurava stipendije za veliki broj nadarenih, a siromašnih učenika i studenata, bez obzira na vjersku i nacionalnu pripadnost.

Od jula 2014. mitropolit je zagrebačko-ljubljanski. Tada je poručio da na novu dužnost odlazi „s radošću, bez predrasuda i otvorenog srca u odnosu na sve građane Hrvatske i Slovenije“, prenose srbijanski mediji, na koje se pozivaju federalna.ba i Fena.

(StarMo)