Naslovnica Život Ove zemlje podržavaju članstvo Ukrajine u NATO-u

Ove zemlje podržavaju članstvo Ukrajine u NATO-u

148
foto: agencije - ilustracija

Brisel — Predsjednici srednjeevropskih i istočnoevropskih zemalja članica NATO-a oštro su osudili rusku vojnu agresiju na Ukrajinu i podržali težnje Ukrajine da se pridruži NATO-u, javlja Ukrinform.

To stoji u zajedničkoj izjavi predsjednika Češke, Estonije, Latvije, Litve, Sjeverne Makedonije, Poljske, Rumunjske, Crne Gore i Slovačke, koja je objavljena na web stranici poljskog predsjednika.

– Ponavljamo našu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine. Ne priznajemo i nikada nećemo priznati ruske pokušaje aneksije bilo koje ukrajinske teritorije. Čvrsto stojimo iza odluke sa samita NATO-a u Bukureštu 2008. u vezi s budućim članstvom Ukrajine – navodi se u saopćenju.

Čelnici su izjavili o podršci Ukrajini u njenoj odbrani od ruske invazije i zatražili da se Rusija odmah povuče sa svih okupiranih teritorija. Također su pozvali sve saveznike da znatno povećaju svoju vojnu pomoć Ukrajini.

– Svi koji počine zločine agresije moraju odgovarati i biti izvedeni pred lice pravde – istakli su čelnici.

Kako je objavljeno, 30. septembra predsjednik Volodymyr Zelensky, predsjednik Verkhovna Rada Ruslan Stefanchuk i premijer Denys Shmyhal potpisali su zahtjev Ukrajine za ubrzani pristup NATO-u, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)