Naslovnica Život Ove godine Počasno srce Sarajeva ide Wimu Wendersu

Ove godine Počasno srce Sarajeva ide Wimu Wendersu

500
Wim Wenders

Sarajevo — Počasno Srce Sarajeva koje dodjeljuje Sarajevo Film Festival ove godine će dobiti reditelj Wim Wenders. On će biti i gost programa “Posvećeno” u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva njegovih odabranih filmova.

Ovogodišnji 27. Sarajevo Film Festival će odati počast reditelju Wimu Wendersu u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

– Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije – rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wenders će održati masterclass, a Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije njegovog filma “Hotel od milion dolara” koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu.

Ovogodišnje 27. izdanje Sarajevo Film Festivala bit će održano od 13. do 20. augusta 2021., saopćeno je iz Sarajevo Film Festivala.

(StarMo)