Naslovnica Život Ove godine na hadžu oko 1000 hodočasnika

Ove godine na hadžu oko 1000 hodočasnika

314

Meka — Ovogodišnji hadž koji će početi 29. jula, sveden je na oko 1.000 hodočasnika, saopćile su vlasti Saudijske Arabije u ponedjeljak, prenosi novinska agencija Patria.

U višednevnom ritualu koji se održava u svetom gradu Meka svake godine učestvuje oko 2,5 miliona muslimana iz cijelog svijeta.

Vrijeme hadža određuje se na osnovu pozicije mjeseca, u skladu sa islamskim kalendarom.

Prošlog mjeseca, Saudijska Arabija je najavila da će se ove godine održati ‘vrlo ograničen’ hadž zbog pandemije korona virusa. U toj zemlji zaraženo je najmanje 253.349 osoba, a preminulo je 2.523 – najviše u zemljama Zaljeva.

Ograničen broj hodočasnika također će značiti manje prihode za Saudijsku Arabiju kojoj hadž i umra godišnje donesu oko 12 milijardi dolara.

Iako će broj hodočasnika biti reduciran na oko 1.000 osoba koje se već nalaze u zemlji, oko 70% njih će biti strani državljani. Neki mediji navode da bi ta brojka ipak mogla iznositi i do 10.000, piše Guardian.

Građani Saudijske Arabije koji će učestvovati u ritualima uglavnom će biti medicinski radnici i oni iz sigurnosnih agencija koji su se oporavili od korona virusa.

Ovo je prvi put u savremenoj historiji Saudijske Arabije da na hadžu neće biti hodočasnika koji dolaze izvana.

(StarMo)