Naslovnica Život Ovako su savladane velike boginje prije 50 godina

Ovako su savladane velike boginje prije 50 godina

246

Sarajevo — I dok se balkanske zemlje nekako nose s krizom izazvanom koronavirusom, starije generacije ona je podsjetila na to da su već iskusile karantine i praćenje kontakata – kad je njihova bivša komunistička domovina Jugoslavija prije 50 godina savladala posljednju evropsku zarazu velikim boginjama, prenosi N1.

Jugoslavenske zdravstvene vlasti tada su u samo nekoliko sedmica uspjele vakcinisati 18 miliona ljudi i broj mrtvih zadržati ispod 40.

Nekima je takva efikasnost podstaknula nostalgiju za socijalističkim vremenima, naročito jer se vrijeme koronavirusa poklopilo s 40. godišnjicom smrti Josipa Broza Tita.

Mnogi se sjećaju dobro organiziranog i besplatnog zdravstvenog sistema koji u mnogočemu nadmašuje današnji, koji je godine razvoja izgubio u ratovima 90-ih godina.

Danas se bolnice u regiji muče kako da zadrže kvalitetne ljekare i sestre koje bolje plate i profesionalne prilike mame u inostranstvo.

“Neki su voljeli socijalizam, neki nisu, ali svi su vjerovali u zdravstveni sistem”, kaže srpski epidemiolog Zoran Radovanović, koji je radio na suzbijanju zaraze velikim boginjama 1972. godine. “Niko odluke doktora nije dovodio u pitanje i svi su se htjeli vakcinisati”, dodaje.

Danas povjerenje u medicinu potkopava sve rašireniji “antivakserski” pokret, koji je u regiji dobio zamah izjavom teniske superzvijezde Novaka Đokovića.

On je nedavno dospio na naslovnice nakon opaske da se protivi vakcinisanju protiv koronavirusa kao uslovu za učešće na teniskim turnirima, a šokirani epidemiolozi brzo su pokušali popraviti štetu.

‘Ne’ vakcini nije bila opcija u Titovo vrijeme. On je bio na čelu Jugoslavije kad se kosovski Albanac zarazio na putu u Irak i velike boginje unio u zemlju.

Pošto taj virus nije bio viđen od 1930., lokalni ljekari nisu odmah povezali simptome, groznicu, glavobolju, umor, osip i plikove, s velikim boginjama.

Kad je shvaćeno o čemu se radi, mašinerija Titove komunističke države krenula je u akciju. Vlasti su uspostavile karantine u hotelima i kampovima i naredile masovno vakcinisanje populacije.

“Vojska, policija i svi ljekari bili su uključeni” u potragu za zaraženima i u vakcinisanje, sjeća se penzionisana virologija Ana Gligić.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)