Naslovnica Region Ovako se mijenjala retorika srbijanskih političara prema Rusiji

Ovako se mijenjala retorika srbijanskih političara prema Rusiji

110

Prag — Putin je prijatelj Srbije – tako su najviši zvaničnici u Beogradu govorili o ruskom predsjedniku godinama unazad.

Na poštovanju tradicionalnog prijateljstva sa Moskvom zvanični Beograd je insistirao i nakon ruske invazije na susednu Ukrajinu 24. februara, piše Radio Slobodna Evropa.

I upravo se tim tradicionalnim prijateljstvom i istorijskim vezama, ali i energetskom zavisnošću od Rusije i političkom podrškom oko Kosova, u Beogradu pravda to što se Srbija nije priključila zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Na to je poziva Evropska unija (EU) čija članica Srbija želi da postane. EU je uvela pet paketa sankcija Rusiji, dok je šesti u pripremi.

Evropski šef diplomatije Josep Borrell pozvao je 16. maja Srbiju da uskladi politiku sankcija protiv Rusije sa EU.

“Održavanje bliskih veza sa Putinovim režimom više nije kompatibilno sa izgradnjom zajedničke budućnosti sa EU”, poručio je Borell sa sastanka ministara vanjskih poslova zemalja članica EU.

Srbija se u Ujedinjenim nacijama (UN) nekoliko puta pridružila osudi Rusije zbog agresije na Ukrajinu, ali, sankcije Moskvi i dalje su Rubikon koji ne želi da pređe.

Međutim, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić iznenadio je u jednoj od posljednjih izjava jer je naglasio da je šteta koju Srbija trpi zbog toga što nije uvela sankcije, ogromna.

Ton izjava mijenja se u posljednje vrijeme i kod drugih zvaničnika.

Na stranici RSE pogledajte kako su se u Srbiji mijenjali stavovi o sankcijama protiv Rusije.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)