Naslovnica Mostar Ovako Mostar večeras izgleda…

Ovako Mostar večeras izgleda…

1635

Mostar — Građani Mostara, na koje su zvaničnici posljednjih dana u više navrata apelovali da se ponašaju odgovornije i ozbiljnije shvate opasnost koju predstavlja koronavirus, čini se da se napokon počinju ponašati u skladu sa vanrednom situacijom u kojoj su se zatekli.

“Ulilo se u uši”, što bi se narodski reklo. Naime, vidljivo je da je večeras daleko manji broj ljudi na mostarskim ulicama. Brojne radnje su zatvorene, a već su istakli i skraćeno radno vrijeme, u skladu sa preporukama organa vlasti o postupanju u stanju elementarne nepogode, koja je zbog širenja koronavirusa danas i zvanično proglašena (i) u Mostaru i Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Primjetno je da je većina kafića zatvorena, ali ima i onih koji rade, iako u njima boravi mali broj gostiju. Kako smo se uvjerili, rade uglavnom i kladionice. Otvorene su pekare i apoteke.

Podsjetimo, u utorak je u Mostaru registrovan i prvi slučaj zaraze bolesti od koronavirusa. To je zasad jedini slučaj, međutim, zvaničnici su i ranije upozorili kako je sasvim sigurno da će taj broj biti i veći. Tokom dana je iz Kriznog štaba HNK-a rečeno i kako se 176 osoba nalazi u samoizolaciji.

Zdravstveni stručnjaci su izrazili nadu da broj oboljelih neće biti takav da odmah budu preopterećeni kapaciteti zdravstvenog sistema, te su stoga više puta pozvali građane na odgovornije ponašanje.

(StarMo)