Naslovnica Mostar Ovako Mostar ulazi u Novu godinu

Ovako Mostar ulazi u Novu godinu

579
foto: FTV/federalna.ba

Mostar — Centralno gradsko šetalište prošle godine bilo je puno ljudi, uz pjesmu, ples, a potom i vatromet. Ove godine na istom mjestu praznina, tek pokoji ukras podsjeća da je praznično vrijeme. Godina na izmaku teška, građani je žele što prije ispratiti.

„A ne ponovila se sine, jednom rječju ne ponovila se“, „nikakva godina, virusna“, „A najgora ova bolest, nikad nisam prije čuo za nju“, samo su neki od komentara građana na pitanje kakava im je bila 2020., javila je FTV.

Želje u novoj godini za većinu iste: „Za poželjeti u novoj godini dobru vakcinu protiv korone pada se onda sve ovo smiri“, „Da će sljedeća biti bolja, to svima želim“, kazali su nam prolaznici.

Za novogodišnju noć, kao i u ostatku zemlje nemaju izbora. Većina će je provesti kod kuće. Na to, uostalom, pozivaju i nadležni.

„Covid ne poznaje je li Nova godina, je li utorak, srijeda ili subota. Vjerujemo da će svi oni koji namjeravaju organizirati određena okupljanja pa činiti nekakva odbrojavanja u 22 ili 23 sata razumjeti da ne bi bilo dobro da u ovim uslovima radimo na tomu da se okupljaju ljudi“, kazao je glasnogovornik Kriznog štaba Ministarstva zdravstva HNK-a Pero Pavlović, prenosi federalna.ba.

Hoće li se okupljati, pomno će pratiti policija. MUP HNK-a već od 15. decembra provodi akciju „Mirni praznici“.

Ove godine imaju i dodatne aktivnosti; paziti da, prije nego sat otkuca pola noći, svi budu u svojim kućama.

„Policijski službenici rade pojačano, pogotovo na sami doček. Kontrolirat ćemo da li ugostiteljski objekti poštivaju donešene mjere od štabova civilne zaštite povodom epidemije Covid 19“, poručio je glasnogovornik MUP-a HNK-a Ljudevit Marić.

Epidemija Covida 19 najčešći je skup riječi koji se mogao čuti u ovoj godini. Najviše štete je donio radnicima u turizmu, grani od koje većina stanovništva ovog kantona živi. Ni u novogodišnjoj noći ne računaju na profit.

„Generalno nisam nudila putovanja u BiH, a ni dalje jer je to veliki rizik za svaku agenciju, a nije bilo ni prijava za neka putovanja“, kaže vlasnica turističke agencije u Mostaru Kimeta Dilberović.

Godina na izmaku je bila teška i za medicinare, prosvjetne radnike, studente, đake. Mnogi od njih su svoja prava ove godine tražili na ulici. Osim što je pandemijska, ova godina u BiH je bila izborna, za Mostar naročito važna jer su u njemu održani prvi lokalni izbori nakon 12 godina. Svoj glas Mostarci su dali, a daju ga i dalje, za bolja vremena i povratak na staro normalno.

„Neko kaže nema gore, ma ima gore od goreg uvijek, nek smo živi i zdravi, sretna Nova svima, nedajte se ljudi“, poruka je prolaznika na ulicama Mostara.

(StarMo)