Naslovnica Život Ovako je Island reagovao na pandemiju

Ovako je Island reagovao na pandemiju

408

Reykyavik — Island je testirao 10 posto svog stanovništva na koronavirus, a ta mala zemlja od 364.000 stanovnika počela je testiranje mjesec dana prije nego što je prvi bolesnik potvrđen na njenom tlu, što je školski primjer upravljanja pandemijom, piše agencija AFP.

Studija objavljena ove sedmice u američkom naučnom časopisu New England Journal of Medicine, koju su proveli islandski naučnici i lokalna kompanija deCODE Genetics, podružnica američkog Amgena, prikazuje rezultate programa testiranja koje je pokrenuto 31. januara, još dok bolest koju uzrokuje koronavirus nije ni dobila ime covid-19. Više od mjesec dana prije nego što je proglašena pandemija, prenosi Index.hr.

Realizirane su dvije kampanje testiranja.

Jednom su ciljane osobe koje su imale simptome slične onima koje uzrokuje koronavirus i osobe koje su se vratile iz najrizičnijih zemalja ili koje su bile u kontaktu sa zaraženima. Ta su testiranja pokazala da je 13,3 posto od više od 9000 testiranih ljudi bilo zaraženo.

Drugu kampanju testiranja pokrenuo je deCODE Genetics 13. marta za ostatak populacije, sve Islanđane bez simptoma ili s blagim simptomima, koji nisu bili u izolaciji.

Postotak pozitivnih slučajeva u toj populaciji bio je između 0,6 i 0,8 posto.

Prvi slučaj covida-19 na Islandu je potvrđen 28. februara.

Dosad je u toj zemlji testirano oko 36.000 ljudi, čime je ona prvak u broju testiranih na broj stanovnika.

Testirala je deset puta više od Južne Koreje koja se navodi kao primjer kada je u pitanju sprječavanje širenja zaraze na taj način.

(StarMo)