Naslovnica Život Ova krvna grupa ima manji rizik od zaraze

Ova krvna grupa ima manji rizik od zaraze

570

Zagreb — Neke osobe imaju veći rizik od zaraze koronavirusom. U najranjivije grupe spadaju starije osobe s postojećim zdravstvenim stanjima, osobe koje su transplantirale solidne organe, osobe s određenim malignim bolestima ili teškim bolestima disajnog sistema, navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ).

Međutim, prema novoj studiji osobe koje imaju nultu krvnu grupu imaju manji rizik od zaraze virusom SARS-CoV-2 koji uzrokuje covid-19, prenosi N1.

Studija je objavljena u magazinu Annals of Internal Medicine, a obuhvatila je 225.556 ispitanika čija je prosječna dob iznosila 54 godine. Istraživači su otkrili da je za osobe s nultom krvnom grupom rizik od zaraze koronavirusom bio 12% niži u odnosu na osobe koje imaju krvnu grupu A, AB ili B.

Osim toga, nulta krvna grupa bila je povezana i s nižom smrtnosti. Rizik od smrtnog ishoda ili razvoja teškog oblika covida-19 bio je 13% manji kod osoba koje su imale nultu krvnu grupu.

I ranije studije koje su istraživale povezanosti između koronavirusa i krvne grupe također su imale slične zaključke. Na primjer, studija koja je u novembru objavljena u časopisu Nature također je utvrdila da krvna grupa utiče na to hoće li osoba oboljeti od težeg oblika covida-19.

U tom istraživanju učestvovalo je 14.000 osoba, a studija je pokazala da je kod osoba koje nisu imale nultu krvnu grupu “malo povećana prevalencija infekcije”.

Međutim, ako imate nultu krvnu grupu to ne znači da ste imuni na covid-19. Brojni faktori utiču na rizik od zaraze koronavirusom.

(StarMo)