Naslovnica Mostar Otvoreno gradilište na Podveležju

Otvoreno gradilište na Podveležju

676
foto: ilustracija

Sarajevo/Mostar — U rejonu Podveležja, počeli su radovi na izgradnji 15 vjetroagregata sa pratećim temeljima Vjetroelektrane Podveležje 1, čime je gradilište zvanično otvoreno, prenosi Klix.ba.

Nakon mobilizacije i uspostave kontejnerskog smještaja za boravak osoblja izvođača i bušenja tla za postavljanje eksploziva, počeli su radovi na iskopu jama za temelje budućih vjetroagregata. Obavljeno je miniranje terena za buduća dva temelja, a radovi se nastavljaju predviđenom dinamikom i narednih sedmica. Kako bi se osigurala bezbjednost tokom miniranja, prethodno su poduzete sve zakonske mjere.

Izvođač radova na izgradnji Vjetroelektrane je konzorcij “Siemens Gamesa Renewable Energy” d.o.o. Hrvatska i “Wind Power A/S” Danska. Na izgradnji temelja i izvođenju minerskih radova, angažovane su domaće kompanije “HP Investing” d.o.o Mostar i “Minersko” d.o.o. Sarajevo.

Vjetroelektrana Podveležje snage 48 MW, finasira se kreditnim sredstvima Njemačke razvojne banke – KfW i vlastitim sredstvima JP Elektroprivreda BiH.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)